Nyheter

Friskolene fortsetter kampen mot momsregning

Men Kristne Friskolers Forbund forventer ingen rask løsning på striden om tilbakebetaling av momsmillioner.

Mandag var Kristne Friskolers Forbund (KFF) i Finansdepartementet for å få politisk støtte i kampen for å beholde momskompensasjonen for internatdrift, men møtet med statssekretær Jørgen Næsje gikk ikke helt som de hadde ønsket. Finansdepartementet understreket igjen at de ikke kommer til å gå inn i den konkrete saken.

– Vi fikk ingen direkte imøtekommelse i saken. Det blir ingen rask løsning på dette, sier generalsekretær i KFF, Jan-Erik Sundby, til KPK.

LES MER: Ber om møte i internatsaken

Gir ikke opp

Han ser likevel ingen grunn til å gi opp, og han mener friskolene har en god sak.

– Vi går videre og jobber inn mot både Skattedirektoratet og de politiske kanalene, sier Sundby.

At private internatskoler ikke får momskompensasjon for internatdrift, er en presisering, ikke en endring, sier Skattedirektoratet.

– Skattedirektoratet har anvendt rettsregelen slik den er forstått hele tiden, og med grunnlag i forarbeidene fra 2003-2004, skriver Lars Jone Skimmeland, seksjonssjef i rettsavdelingen hos Skattedirektoratet, til Sambåndet.no.

LES MER: Internatskoler frykter konkurs etter momskrav

– Har ikke krav på internat

Stridens kjerne er om internatdrift er en «lovpålagte tjeneste». Opplæringsloven, som også ligger til grunn for Friskoleloven, gir riktignok fylkeskommunen et ansvar for «å hjelpe til med å skaffe» eller «om nødvendig bygge elevheim» dersom reiseveien for elevene er for lang, men det forstås likevel ikke som en rettighet for eleven.

Friskoleloven har derimot ikke med seg disse formuleringene i sine parallelle avsnitt, og Skattedirektoratet konkluderer dermed med at «ingen elever har rettskrav på internatdelen».

LES MER: Siv Jensen vil ikke hjelpe internatskoler

Frykter millionregninger

En rekke kristne friskoler risikerer konkurs dersom skattemyndighetenes krav om å betale tilbake moms skolene har fått refundert for internatdriften og -nybygg. De fleste skolene kan få millionregninger, enkelte så mye som 25 millioner.

– Vi har avklart med Utdanningsdirektoratet, som er riktig instans for dette, at innlosjering/internat ikke er en lovpålagt plikt for privatskolen, eller en rett elevene har, sier Skimmeland i Skattedirektoratet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har allerede slått fast at hun ikke kommer til å gå inn i saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter