Nyheter

Frimurere inne i kirke-varmen

For 25 år siden ble kristne advart mot å bli frimurere. Søndag deltok frimurere i liturgien under gudstjeneste i Bragernes. Etterpå var det kirkekaffe i losjen.

– Fordi mange har rare forestilling om hva frimurerlosjen er, kan det være noen som reagerer på gudstjenestedeltakelsen, sier prest i Bragernes kirke, Per Erik Brodal.

Det var han som forrettet høymessen der frimurer­losjen var involvert. Det var losje­brødre som leste teksten og var med på nattverdsutdelingen. I tillegg deltok Frimurernes Sangforening med sang. Etter gudstjenesten ble menigheten invitert på kirkekaffe i losjen.

På 90-tallet ga nåværende MF-professor Sverre Dag Mogstad ut boken Frimureriet. Her problematiserte han at prester deltok i ritualer som lå tett opp til kirkens riter. Boken ble en bestselger og ble heftig debattert. ­Daværende biskop i Møre, Odd Bondevik, frarådet prestene hans fra å bli frimurere. Det samme gjorde Vårt Land på lederplass på grunn av manglende åpenhet rundt ­ritualene.

– Større åpenhet

Prost i Drammen, Kjell Ivar Berger, har ingen problemer med at frimurerne involveres i gudstjenester i hans prosti:

– Så lenge de ønsker å bruke kirkens rom og deltar aktivt, kan vi ikke sette en stopper for det, sier Berger.

Han peker på at det har vært en større grad av åpenhet fra frimurerne de siste årene.

– Det kan se ut som at de har tatt noe av kritikken til seg, sier prost i Drammen, Kjell Ivar ­Berger.

Tradisjonen med å involvere frimurerne når de har sin ­årlige kirkegang, stammer fra hans forgjenger og har vart i 10–15 år.

– Det er en tradisjon for at kristne organisasjoner som ­Misjonsselskapet samarbeider med kirken. Det som er nytt i ­bildet er at organisasjoner som ikke er kirkelige ønsker å ­delta. Det hilser jeg velkommen, sier Berger som nylig ble ­kontaktet av en motorsykkelklubb som ønsket å delta på gudstjeneste.

LES OGSÅ: Tror flere bedehus vil si nei til kirken

Katolsk forbud

Den katolske kirke har nedlagt totalforbud for prester mot å være frimurere. Leke katolikker risikerer også å bli ekskommunisert dersom de deltar i losjene. En rekke paver har uttalt at frimurerprinsipper og ritualer er uforsonlige med katolske doktriner.

Den norske kirke har vært ­mildere stilt mot den norske frimurerlosjen. Selv ikke etter Mogstads bok, kom det noen ­samlet reaksjon fra ­biskopene. Det kan forklares med at de nordiske losjene skiller seg fra ­losjene i Sør-Europa ved at de er ­bygget på kristen tro. I 2008 viste medlemslistene i Den ­norske fri­murerlosjen at rundt 100 prester var medlemmer.

– Vi har organisasjonsfrihet og prestene jeg kjenner som er frimurere er dyktige i tjenesten, sier prost Berger.

Kristen tro

En av frimurerprestene er nettopp Per Erik ­Brodal i Bragernes. Han har vært losjebror siden 2010 og har oppnådd åttende grad av ti mulige.

– Alle symbolene og ritualene har grunnlag i kristen tro. For å bli tatt opp i losjen må man gi sin tilslutning til den kristne troen.

Han har aldri fått negative tilbakemeldinger på frimurer­deltakelsen i gudstjenestene.

– Jeg tror og håper at folk opplever det som ordinære høy­messer, sier han.

– Utfører du oppgaver for ­losjen i kraft av at du er prest?

– Jeg har holdt noen taler, men ikke gudstjenester. Jeg forsikret meg om at det ikke foregår ­sakramentsforvaltning før jeg ble med, sier han.

I 2016 ble det gitt ut en bok som hevder at ­frimurerritualene kan kobles til hedenske, norrøne ­riter.

– Jeg har hørt om boken, men ikke lest den. Det jeg har opplevd til nå, har vært veldig tydelig i tråd med min kristne tro. Det vil være uaktuelt å gå på tvers av min integritet, tro og ordinasjonsløftet, sier han.

LES OGSÅ: Staten kan ta hele kirkeregningen

– Fristed

Brodal ble med i frimurerlosjen fordi han ser på det som et fristed for refleksjoner.

– I kirkelige sammenhenger er det få steder menn kan reflektere over livets store spørsmål og etiske problemstillinger, sier han.

I tillegg er han opptatt av ­ritualer og symboler, men de vil han ikke snakke om av hensyn til de som står for tur til å bli innvies til en ny grad.

– Det er hemmeligholdet rundt ritualene som gjør at det blir en del spekulasjoner. Men når man skal tas opp handler det om å møte seg selv. Hvis man vet hva man går til, får man ikke den opplevelsen.

– Teologisk vanskelig

– At prester deltar i noen av deres ­ritualer, er teologisk ­vanskelig. De har en vannrite som ­ligner kirkens dåp, og de har en nattverdrite som ligger tett opp til kirkens nattverd, sa Sverre Dag Mogstad til avisen Dagen da TV 2 offentliggjorde medlems­listene til Frimurerlosjen.

Mogstad ser på frimurer­losjen som en kristen institusjon, men mener det er vanskelig for en ­biskop at prestene er med i ­lukkede brorskap med hemmelige ritualer.

– Biskopen er prestenes tilsynsmann, men her er altså ­biskopen avskåret fra sitt tilsyns­ansvar, sa Mogstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter