Nyheter

Frikirker vil ikke samarbeide med liberale prester

Frikirker sender brev til sine menigheter om hvordan de skal forholde seg til Den norske kirke etter vedtaket om vigsel av likekjønnede. Rådene spriker.

Teologisk refleksjonsgruppe, et organ under Pinsebevegelsens lederråd, har sendt en veiledning der pinsemenighetene frarådes å bruke «liberale forkynnere» og å ha gudstjeneste- og preken­fellesskap med dem som «godtar likekjønnet ekteskap».

Generalsekretær Øyvind ­Haraldseid i Misjonskirken ­Norge synes Pinsebevegelsens råd er for kategorisk.

– Å bryte alle relasjoner blir for enkelt. Den oppståtte situasjonen er svært utfordrende, særlig på lokalplanet mange steder. Vår anbefaling er likevel ja til fortsatt tverrkirkelig samarbeid med Den norske kirke, sier Haraldseid, som har sendt ut veiledning til Misjonskirkens pastorer og menighetsledere.

Ulike signaler

Refleksjonsgruppen, som er pinsebevegelsens fagteologiske råd, har 
et helt annet signal.

De mener preken- og gudstjenestefellesskap med prester som sier ja til vigsel av likekjønnede vil «bidra til å bagatellisere viktigheten av det lærepunktet det her er tale om. Det dreier seg om et spørsmål av en helt annen fundamental betydning enn de læremessige forskjeller som tidligere har vært aktuelle i forbindelse med fellesmøter og annet gudstjenestelig samarbeid som Pinsebevegelsen i Norge har deltatt i», skriver refleksjonsgruppen i sin veiledning.

Lederen av Pinsebevegelsens lederråd, Sigmund T. Kristoffersen, er enig med de pinsekarismatiske fagteologene. Men han presiserer overfor Vårt Land at pinsemenighetene er selv­stendige, og selv må ta stilling til hvordan de vil samarbeide.

– Hovedsynspunktet er å ­unngå deltakelse i økumeniske sammenhenger som gir støtte til eller legitimerer et annet bibel- og ekteskapssyn enn det som har ligget fast i 2.000 år. Men det ­betyr ikke at Pinsebevegelsen trekker seg ut fra nasjonale ­samarbeidsfora, sier Kristoffersen.

LES MER: Prester vil ikke vie likekjønnede

Lokale utfordringer

Synodeformann ­Jarle Skullerud i Den Evangelisk Lutherske Frikirke forteller at han i disse dager gjør ferdig et brev som skal sendes ut til menig­hetene.

– Vi skrev allerede i 2015 en liten veiledning til eldsterådene om «lokalt samarbeid i dagens kirkelige situasjon». Det som nå skrives vil ikke bli radikalt ­annerledes, sier Skullerud.

Tilsynsmennene understreket at Frikirken ikke ønsket «å handle i protest mot andre kirker». Men de avviste synet til ­Bispemøtet i Den norske kirke: At ulikt syn på likekjønnet ­ekteskap ikke er kirkesplittende.

«Vi ser dette som en vesentlig læreendring som angår både bibelsyn og menneskers frelse. (...) Vi anbefaler våre menigheter å være varsomme med å inngå faste, langsiktige avtaler om felles menighetsarbeid», anbefalte Frikirkens tilsynsmenn.

LES MER: Neste ut er frikirkene

Selvstendige menigheter

Det Norske ­Baptistsamfunn står sammen med de tre omtalte frikirkesamfunnene i synet på homofili og ­ekteskap. Ifølge generalsekretær Terje Aadne har de ikke sendt ut veiledning til menighetene om hvordan de skal forholde seg til Den norske kirke.

– Det henger sammen med at de norske baptistmenighetene er selvstendige menigheter, sier Aadne som også er styreleder i Norges Kristne Råd.

LES MER: Smerten i kristen enhet

– Har liturgivedtaket i Den norske kirke vanskeliggjort samarbeidet i Norges Kristne Råd?

– Mitt umiddelbare svar er nei. Men spørsmål om ekteskapsforståelse skaper store utfordringer i relasjonene kirkesamfunnene imellom. Den norske kirke har i rådet redegjort for sin egen, langvarige prosess. Det har vært en god, respektfull samtale, men med stor uenighet og meningsutveksling, svarer Terje Aadne. LES MER: Metodistene ber biskopene redde samholdet

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter