Nyheter

Frigitte Chibok-jenter sliter etter overgrep

Islamistene i Boko Haram preget nyhetsbildet da de våren 2014 angrep en skole og kidnappet nær 300 skolejenter. Frigitte jenter sliter med traumer og stigma, sier hjelpearbeider.

Bilde 1 av 2

Sent på kvelden 14. april 2014 angriper Boko Haram en internatskole i byen Chibok i det nordøstlige Nigeria.

Ifølge offisielle tall bortfører ekstremistene den natten 276 unge jenter i 16–17 årsalderen, de aller fleste av dem kristne.

Den dramatiske kidnappingen utløser et sterkt internasjonalt engasjement. USAs daværende førstedame Michelle Obama fronter kampanjen Bring Back Our Girls, men mer enn fire år senere er likevel de fleste av jentene fremdeles i fangenskap.

LES MER: Nektet å bøye av for islam

Tilhører samme kirke

– Så vidt vi vet er bare 83 jenter kommet tilbake, sier Nubwa Iliyasy i den lokale hjelpeorganisasjonen Ekklesiyar Yan’uwa (EYN), drevet av menigheten de fleste av de kidnappede Chibok-jentene tilhørte.

I partnerskap med Kirkens Nødhjelp driver EYN en håndfull såkalt «sikre steder» for kvinner og jenter i området som har vært utsatt for massiv islamistvold.

I disse sentrene jobber Nubwa Iliyasy og kolleger psykososialt blant annet med sju av Chibok-jentene som har sluppet fri. De er sterkt preget av et fangenskap med trusler, seksuell utnyttelse og religiøs fanatisme.

LES MER: Islamisme vil plage Mali-vinner

Lever i daglig angst

– Livene deres er så godt som ødelagt. I flere år har de levd i daglig angst for overgrep i fangenskapet og for angrep utenfra, hele tiden på flukt og med konstant mangel på mat. Vi kan bare prøve å hjelpe dem med å plukke opp bitene og sette sammen restene av det som var et liv, sier Nubwa Iliyasy.

31-åringen tilhører kirken som ble sterkt rammet av Boko Harams kidnapping av skolejentene for drøye fire år siden. Av de rundt tusen som tilhørte menigheten anslår hun at halvparten i dag er borte, mange av dem drept.

– Jenter er bortført, menn er drept, kirker ødelagt. Etter hvert som Boko Haram er svekket, har livet vendt mer tilbake til det normale, også i menigheten. Vi bygger ny kirke etter den som ble brent ned, har gudstjenester og driver hjelpearbeid for de mest sårbare, sier hun.

LES MER: Spiller på religiøse skiller

Angriper skoler

Siden 2009 har Boko Haram, som i 2015 sverget troskap til IS, drept over 20.000 mennesker og drevet 2,8 millioner på flukt.

Kidnappingen i Chibok utgjør bare toppen av et isfjell der Boko Haram ifølge en Unicef-rapport har bortført anslagsvis 1.000 barn i Nigeria siden 2013. I kampen for å opprette et islamistisk kalifat i det nordøstlige Nigeria, har de angrepet over 1.400 skoler og drept mer enn 2.000 lærere.

– Mangel på sikkerhet gjør at enda færre enn før går på skole i områdene der Boko Haram har herjet. Særlig nøler foreldre med å sende barna sine til internatskoler. Det er trist, for nøkkelen til en bedre framtid er å få seg utdanning, sier Iliyasy.

Analfabetisme og fattigdom

Hun mener mye av rekrutteringen til Boko Haram handler om et lavt kunnskapsnivå og utbredt analfabetisme, samt fattigdom og moskeer som i liten grad tar aktivt oppgjør med ekstreme former for islamisme.

En av dem som ble kidnappet som 17-åring 14. april 2014, har fortalt til Nubwa Iliyasy om hvordan det startet med tre dager på flukt med islamistene uten mat, og fortsatte med sterkt traumatiserende overgrep.

LES MER: Religion drivkraft for terror

Må gi sex for mat

– Hun forteller at de straks ble tvunget til å bruke hijab, og slått hvis de tok den av seg. Mange jenter ble overalt eller tvunget til å gifte seg med islamistene, i bytte mot beskyttelse fra andre overgrep, sier Iliyasy.

Andre var i realiteten sexslaver, der de måtte tilby kroppen sin til opprørerne i bytte mot å få mat. Det skjedde samtidig som de nesten konstant måtte skifte oppholdssted etter hvert som nigerianske myndigheter intensiverte den militære jakten på Boko Haram, inklusive bombetokt som drepte mange sivile.

Flere tvangsekteskap

EYN og Nubwa Iliyasy konsentrerer seg om å tilby overgrepsutsatte kvinner og jenter et fellesskap med psykososial støtte og opplæring i grunnleggende ferdigheter, i omgivelser der de kan føle seg trygge. Mange har vært offer for familievold i arrangerte ekteskap.

– Barneekteskap er blitt enda vanligere enn før. Mange foreldre vil at deres unge døtre skal bli gift, så de ikke er like utsatt for å bli kidnappet av Boko Haram. Det handler om overlevelse, sier Iliyasy.

Det er vanlig at 15 år gamle jenter giftes bort til menn i 50-årsalderen. Det er gjerne den mannen som tilbyr mest medgift som får aksept fra jentas foreldre.

LES MER: Håper å lege dype sår

Kritikk av Buhari

Nigerias regjering har fått sterk kritikk for svak håndtering av islamisttrusselen, men prøver å hente maksimal PR-gevinst når Chibok-jenter og andre kidnappede jenter slipper fri.

Den muslimske president Muhammadu Buhari har manet til å ta godt imot løslatte jenter, som utsettes for stigmatisering etter å ha vært sexslaver og kanskje også fått barn med overgriperne. Han har til og med latt seg avbilde med et såkalt Boko Haram-barn i armene for å bryte ned fordommene.

Blir ikke gift

– Disse jentene blir kanskje integrert, men få av dem kan regne med å bli gift og få egen familie. Jeg er likevel optimist. Flere kvinner enn før tør å tale sin egen sak, om overgrep og manglende rettigheter, sier Nubwa Iliyasy.

Hun mener stadig flere, også muslimer, erkjenner at islamistenes ekstremisme og herjinger bryter med den kulturelle og religiøse sensitiviteten som har preget det etnisk og religiøst sammensatte nordøstlige Nigeria.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter