Milliardær Kjell Inge Røkke ga 300 designdresser anonymt til Fretex før det ble avslørt at han var giveren. Kjedeleder i Fretex-butikkene, Kristin Hareide, vil ikke si hvor mye salget sist uke innbrakte, men det var «flere hundre tusen» kroner.

Celina Midelfart

Det er ikke første gang Fretex får inntekter av klær som rikfolk og kjendiser donerer.

I november 2016 solgte gjenbruksbutikkene klær som var gitt av investoren og forretningskvinnen Celina Midelfart, tidligere kjæreste av Røkke. «Celinas klær kan bli dine» ble de markedsført som. Kristin Hareide viste dem fram på nettet.

– Vi spurte om det var greit å bruke henne som giver i våre kanaler. Det fikk vi lov til. Men klærne ble ikke gitt for at hun skulle få oppmerksomhet. I de fleste tilfellene vil giver være anonym, sier Kristin Hareide.

LES OGSÅ: Frykter for Frelsesarmeens omdømme

Mindre herreklær

– Hva betyr slike donasjoner fra rikfolk og kjendiser?

– Det betyr at vi får oppmerksomhet og skaffer penger til vårt sosiale arbeid, men det gir også andre mulighet til å kjøpe slike plagg til en billig penge. Med salget av Røkke-dressene får vi dessuten fokus på gjenbruk av herreklær.

– Hva vil du si om menn og gjenbruk av klær?

– Menn er ikke like flinke som damer, men de siste årene ser vi en forbedring. Ser vi på resultatet av salget av Røkkes klær i butikkene i Oslo, så har det tatt av fullstendig.

– Snakker vi om en Røkke-effekt?

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det det, men menn får øynene opp for gjenbruk.

– Hvorfor kjøper ikke menn brukte klær?

– Menn har et annet forhold til klær og forbruk enn kvinner. De har ikke behov for å kle seg til ulike anledninger, og kan for eksempel bruke samme dressen hele tiden. Herreklærne vi får inn er mer slitt enn dameklærne.

LES OGSÅ: Fretex tar gjerne ministrenes tepper

Beklager offentliggjøring

– Etter at Fretex har solgt dressene til Røkke har de blitt lagt ut til salgs på nettet, til langt høyere priser – hva vil du si til det?

– Det er ikke så mye vi får gjort med. Vi satte grense på hvor mange dresser hver kunde kunne få kjøpe – fem stykker, men vi ønsker ellers å være tilgjengelig for alle.

– Av lapper i dressene fant man ut at Røkke er giveren, men er det uproblematisk at giverne blir avslørt offentlig?

– Vi synes det er beklagelig at det skjer når det er gitt anonymt. Vi vil at det skal forbli anonymt ut fra respekt for våre givere. Det er kjedelig at det kommer ut, samtidig vil jeg takke Røkke for bidraget, sier Hareide, som ikke har opplevd at Fretex har fått fått lignende oppmerksomhet tidligere.

LES OGSÅ: Knivar om brukte klede

Etterpør kjendisklær

– Er det et marked for klær brukt av kjendiser og rikfolk?

– Om man skal ta utgangspunkt i det som skjedde i forrige uke, så vil jeg absolutt si ja. Samtidig er det viktig å ta vare på eksklusiviteten. Om det skjer for ofte, er det ikke sikkert at etterspørselen er så stor. Når det er spesielt og eksklusivt, skaper det mer interesse.

– Hvor vidt spør dere folk om de kan donere klær eller eiendeler?

– Det hender. Skal vi ha ulike eventer, tar vi kontakt med enkelte mennesker. Det er ikke vanlig, men det har hendt.

– Hva er svaret?…

– Vi får ofte ja. Det er stort sett velvilje.

– Sier noen nei?

– Nei, som oftest er det positivt. Vi får en eller annen donasjon. Stort sett klær, men også tilbehør og sko.

LES OGSÅ: Møter Jesus i bruktsjappa

Sende klær tilbake?

På Fretex sin gjenbruksblogg «En gang til» skriver de: «Miljøet fortjener at vi bruker klær og andre ting så lenge som mulig. Bruk det du har en gang til, og en gang til, og en gang til.»

– Er det ikke fristende å sende klærne tilbake til kjendisene med denne oppfordringen?

Kristin Hareide humrer

– Vi er ikke så opptatt av hvem som bruker det, så lenge det brukes igjen. Det er bedre at det brukes av andre enn at det henger i et skap, sier Fretex' kjedeleder.