Nyheter

«Fremstår som spesiell, ledende og egnet til å trekke oppmerksomheten bort fra vesentlige spørsmål»

Lovforslaget går altfor langt i å særbehandle Den norske kirke, mener Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn.

Høringen «fremstår som spesiell, ledende og egnet til å trekke oppmerksomheten bort fra vesentlige spørsmål», skriver Det mosaiske trossamfunn i sitt høringssvar, ført i pennen av styreleder Ervin Kohn.

Også Metodistkirken reagerer på at «spørreskjemaet bærer på enkelte punkter preg av ledende spørsmål. Det gir ikke i tilstrekkelig grad rom for å kommentere hverken premissene for lovforslaget og enkelte prinsipielt problematiske sider ved det.»

Agenda?

Ervin Kohn peker spesielt på forslaget om å kreve minimum 500 medlemmer for å få støtte, og at støtte bare skal gis for medlemmer som har fylt 15 år.

– Når man kommer med forslag om regler som man ikke har problematisert eller begrunnet, kan lure på om det ligger en eller annen agenda bak, sier Kohn.

Han reagerer på særbehandlingen av Den norske kirke (DnK) og mener at likebehandlingen mellom trossamfunnene burde vært større.

– Du godtar ikke at DnK skal ha særstilling?

– Grunnloven sier at DnK fortsatt er folkekirke, men ikke hva det innebærer. Jeg har sympati for særstillingen DnK har i kraft av å være majoritetskirke, men bør i denne loven likebehandles. Særbehandling bør ha troverdige begrunnelser, sier Ervin Kohn.

LES OGSÅ:

Synker/øker

Særlig reagerer han på at DnK skal få støtte som ikke er basert på medlemskap, mens andre samfunn får støtte etter medlemstall.

– Noe av det vanskelige her er at medlemstallet i Den norske kirke synker og medlemstallet i muslimske menigheter øker. Dette problemet vil man til livs.

– Du mener at myndighetene vil demme opp for synkende medlemstall I DnK?

– Det er fort gjort å tenke i de baner, når de ikke begrunner enkelte punkter i lovforslaget bedre. I debatter har det vært fremmet krav om at man skal frata muslimske trossamfunn statsstøtte fordi de har et kvinnesyn og andre holdninger man ikke liker. Slike sanksjonsmidler vil aldri ramme Den norske kirke om en prest har ytterliggående holdninger. Det er en klar forskjellsbehandling, sier Kohn.

På tross av sin kritikk har han «i det store og hele» tillit til at regjeringens intensjoner i lovforslaget er bra.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter