Nyheter

Fredsprisvinnere feires av slekt og venner

Hundrevis av familiemedlemmer, venner og støttespillere lover feiring når Denis Mukwege og Nadia Murad mandag mottar Nobels fredspris.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og Nadia Murad fra den irakiske yazidi-minoriteten får prisen for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Rundt 50 av Mukweges familiemedlemmer er bosatt i Norge, blant dem nevøen og Tromsø-spissen Mushaga Bakenga. Han er på plass i Oslo rådhus under mandagens seremoni.

– Jeg skal være der og minne ham på hvor kult dette er, ler Bakenga.

Familien arrangerer også en privat gallamiddag for Mukwege, der hele 1.000 gjester fra hele verden skal delta.

– Det blir et kongolesisk event hvor vi virkelig skal feire onkel og kulturen vår. Akkurat nå er det mye stress, men det er viktig å huske og nyte det. Dette skjer jo bare en gang, sier Bakenga til NTB.

Mistet foreldre og søsken

Nadia Murad tilhører yazidi-minoriteten i Irak og mistet begge foreldrene og seks av ni brødre da den ytterliggående islamistgruppa IS gikk til angrep i 2014.

Selv ble hun bortført sammen med de to søstrene sine, tvunget til å konvertere og ble utnyttet som sexslave til hun greide å rømme en måned senere. Siden har hun reist verden rundt for å fortelle om yazidienes og sin egen skjebne.

De rundt 360 yazidiene som bor i Norge, gleder seg stort på Murads vegne og håper fredspristildelingen vil bidra til ny oppmerksomhet.

Mange vil hylle henne i fakkeltoget som skal arrangeres, og det skal også holdes to seminarer om yazidienes skjebne i forbindelse med fredsprisutdelingen.

Står alene

– Yazidiene i Irak står helt alene og må klare seg selv. Mange er fordrevet fra sine hjem og lever under elendige forhold i flyktningleirer. 3.500 jenter og kvinner holdes fortsatt i fangenskap, forteller Revin Aswad, som er styreleder i Kulturhuset Yazidiene i Norge.

Selv kom hun til Norge i 1992, etter at faren måtte flykte fra Saddam Husseins Irak. Når Murad får prisen under mandagens seremoni, er hun og mannen på plass i Oslo rådhus.

– Vi føler oss glemt. Murad bidrar til å kaste lys over folkemordet på yazidiene og vårt håp er at fredsprisen skal åpne verdens øyne, sier hun til NTB.

Ber om norsk støtte

14. desember samles yazidiene i Norge til stor fest i Sandefjord, for å hylle Murad som selv dessverre ikke får deltatt, forteller Aswad.

– Vi har leid lokale og musikere og skal ha god mat. Det kommer gjester både fra Sverige, Tyskland og Kurdistan, forteller hun.

Aswad har en klar oppfordring til norske myndigheter.

– Jeg ønsker at norske myndigheter sammen med verdenssamfunnet skal bidra til gjenoppbygging av Sinjar, hjelpe dem som bor i flyktningleirer, beskytte yazidiene og hjelpe dem til å klare seg selv, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter