Nyheter

Freder Bekkevold etter hemmelig møte

KrF-lederen freder Geir Jørgen Bekkevold som familiepolitisk talsperson etter hemmelig landsstyremøte. – Han bør fortsatt byttes ut, mener Hordaland KrFU.

– Det er ikke grunnlag for å endre Geir Jørgen Bekkevolds rolle som familiepolitisk talsperson, sier Knut Arild Hareide.

Vårt Land treffer KrF-lederen utenfor Marienlyst torsdag morgen, der han nettopp har levert sitt tydeligste forsvar av partifellen til nå i NRKs Politisk kvarter.

LES OGSÅ: Bekkevold sitter trygt

Setter ned foten

Bekkevold har møtt kritikk fra medlemmer og tillitsvalgte etter at han som prest viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef. Godt over hundre medlemmer har meldt seg ut. Rundt 40 har meldet seg inn.

Fylkeslederen i Vestfold og KrFUs fylkesleder i Hordaland har tatt til orde for å bytte ham ut som familiepolitisk talsperson.

I går vedgikk Knut Arild Hareide at han undervurderte sprengkraften i saken, men gikk likevel ut og fredet Bekkevold:

– Geir Jørgen har opptrådt lojalt mot vårt program i de fem årene han har fungert som talsperson. Det vil han fortsette å gjøre, sier han til Vårt Land.

Som parlamentarisk leder for stortingsgruppa, har Hareide siste ord. Dermed var saken avgjort før torsdagens sentralstyremøte og før stortingsgruppa konstituerer seg i oktober.

Hareide bekrefter overfor Vårt Land at landsstyret hadde et hemmelig telefonmøte mandag kveld om Bekkevold-saken.

LES OGSÅ: – KrF må akseptere to syn på ekteskapet

Står på sitt

KrFUs fylkesleder fra Hordaland, David Pletten Aasgard, står derimot på sitt:

– Jeg mener Bekkevold har brutt med en tolkning av partiprogrammet som veldig mange slutter opp om og vil fortsatt hevde at Bekkevold bør trekke seg, eller at Hareide bør bytte ham ut.

Mandag sa KrF-profiler til Vårt Land at partiet én gang for alle må lære seg å leve med to syn på ekteskapet blant sine tillitsvalgte hvis partiet skal overleve.

– Jeg synes ikke vi skal snevre inn partiet, sier Pletten, og utdyper:

– KrF har vært et fellesprosjekt på tvers av ulike menigheter og teologiske syn. Så lenge alle som er engasjert i partiet stiller seg bak programmet, er det null problem å være for eller mot ekteskap for homofile.

Problemet er kort og godt signalet Bekkevold sender med vielsen, mener fylkeslederen.

– Jeg legger meg ikke opp i hva man mener teologisk som prest, men når du også er familiepolitisk talsperson så har du ansvar for å fronte KrFs politikk. Som stortingspolitiker er du heltidspolitiker, sier Aasgard.

LES OGSÅ: KrF-profiler åpner for å tydeliggjøre programpunktet om ekteskap

Skiller roller

Knut Arild Hareide står derimot fast ved skillet han har trukket mellom Bekkevolds rolle som politiker og prest:

– Når vi som parti sier at prester og menigheter ikke skal styres politisk i teologiske spørsmål, må vi stå for det også med våre egne. KrF har alltid favnet flere teologiske syn. Vi er ikke en kirke, men et kristendemokratisk parti. Vielsen var ikke et signal. KrFs politikk som forteller hvem vi er, sier KrF-ledelsen.

August-bråket har reist spørsmål fra partiprofiler om hvorvidt KrFs møysommelig fremforhandlede programpunkt om ekteskap er tydelig nok. Hareide oppsummer KrFs programfestede ekteskapssyn slik:

– KrF løfter fram ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne. Dagens ekteskapslov er ikke i tråd med vårt program. Så ønsker vi også juridiske rammer for forpliktende samliv for homofile, sier Knut Arild Hareide.

– I praksis vil jo det si ekteskap, siden partnerskapsloven er historie?

– Det er dagens lovverk som ikke er i tråd med KrFs program, sier Hareide.

LES OGSÅ: – Mange støtter Bekkevold, men ønsker ikke å uttale seg

Konservativ bekymring

Det er David Pletten Aasgard enig i.

– Jeg stiller meg bak alt det Hareide sier om ekteskap her.

Hvorfor vekker denne saken da så sterke reaksjoner?

– Saken i seg selv er ikke så stor, men er dråpen som fikk begeret til å renne over. Det er flere ting som mange har vært misfornøyd med over lengre tid. Over flere år har mange jeg har kjent og jobbet med i partiet meldt seg ut, som en reaksjon på retningen KrF tar.

Hva mener du med retningen KrF tar?

– Debatten om bekjennelsesparagrafen som ble fjernet i2013 er én ting. Så har du ekteskapssaken. KrFU har beveget seg i abortsaken. Folk har opplevd KrF-ledelsen som mer liberal i rus-saken, fordi KrF har åpnet for mer behandling fremfor straff. Selv om jeg personlig ikke sier at jeg vil tilbake til bekjennelsesparagrafen eller er uenig i at rusmisbrukere bør få behandling.

Spiller ikke noe litt mer uhåndgripelig inn også, for eksempel hvordan sentrale profiler ordlegger seg? Programmet er jo ikke dramatisk endret.

– Jeg tror det er en god analyse. Det er en pakke. Det gjør det vanskeligere å gripe.

– Men er ikke endringene bare at det blant kristne har blitt et større mangfold som KrF må favne?

– Kristne har alltid stemt på andre partier også, og KrFs medlemsmasse har alltid vært mangfoldig. Spørsmålet er snarere om vi har råd til å snu ryggen til de kristenkonservative verdiene våre og særegenheten til KrF, sier David Pletten Aasgard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter