Nyheter

Franske jøder flytter til Israel – og tilbake

De siste årene har franske jøder flyttet i hopetall til Israel. Men mange av dem velger å flytte tilbake etter kort tid.

Nesten 40 prosent av franske jøder sier de unngår å bruke jødiske symboler i offentligheten i frykt for angrep. Frankrike har Europas største jødiske befolkning, og teller omtrent 600.000. I flere år har antisemittisk vold blitt et vanlig innslag i franske medier: knivstikkinger, skytinger, og verbale angrep.

Etter angrepet mot det jødiske supermarkedet i Paris i januar 2015 oppfordret Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, franske jøder til å flytte til Israel. Og mange tok ham på ordet. I 2015 flyttet rekordmange franske jøder til Israel – 8.000 i tallet. Det viser tall fra det israelske selskapet Jewish Agency. Også tallene på migranter til Israel fra Tyskland, Belgia, Italia og Ukraina har økt de siste årene. Totalt flyttet nesten 30.000 jøder fra hele verden til Israel i fjor. Det vil si en dobling siden 2013.

LES OGSÅ: Det jødiske samfunnet i Norge krymper

Viser bare en side av saken.

Flere forskere og jødiske ledere viser derimot til at migrasjonstallene fortsatt er lave, med tanke på at det bor omtrent 1,4 millioner jøder i Europa.

Andre påpeker at migrasjonstallene bare viser én side av saken. Den franske avisen Le Monde har dykket dypt i temaet slår fast at flertallet av dem ikke flyttet på grunn av antisemittisme, men i håp om bedre økonomi, pensjonisttilværelse og gjenforening med familie.

Videre anslår Le Monde at et sted mellom 15 og 30 prosent av de franske jødene velger å flytte tilbake til Frankrike etter en periode, fordi de ikke finner seg tilrette i Israel hvor prisene er høye, lønningene lave og kulturen er en annen enn de er vant til.

– Jeg savnet republikken, meritokratiet og verdien av likeverd. I Israel forsto jeg at jeg først og fremst er fransk, mens jeg tidligere hadde inntrykk av at jeg først og fremst var jødisk, sier franske Karine til Le Monde. Hun bodde i Israel i tre år før hun flyttet i retur.

LES OGSÅ: Franske jøder har levd med terror i årevis

LES OGSÅ: Kjøper seg tomter i Israel

Nedgang i flytting i 2016.

I år ser det derimot ut til at franske jøder i større grad velger å bli i Frankrike. Antisemittiske hendelser har hatt en nedgang på 64 prosent sammenlignet med samme periode i fjor ifølge franske myndigheter. Årsaken skal være utplasseringen av 12.000 soldater i jødiske nabolag og ved jødiske institusjoner etter terroren.

– Selvfølgelig skulle vi ønske at vi kunne vandre fritt rundt i byen, gå i synagogen eller følge barna til skolen uten å bli eskortert. Men paradoksalt nok har franske jøder blitt vant til det, sa Haïm Korsia, øverste rabbi i Frankrike til Washington Post tidligere i høst.

LES OGSÅ: Britiske jøder vil bli tyskere etter Brexit

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter