Klima

Framskynder mål om 
grønn energifortjeneste

I 2030 til 2050 skal Greenstat tjene mer penger enn Statoil. Det er mer sannsynlig enn noen gang, mener grunn-
leggeren.

Ved nyttår gikk Vegard Frihammer over fra å være leder for fornybar energi i Christian Michelsen Research til å være grønn visjonær leder for Greenstat, som ble stiftet i januar i fjor. Frihammer ønsker å bygge opp energiselskapet Greenstat til et Statoil for fornybar energi.

Frihammer mener det trengs et lokomotiv­ for å gjøre fornybar energi til en viktig næring i Norge, som kan være en politisk pådriver og tenke langt fram, slik Statoil i sin tid gjorde. En av målsettingene er at Greenstat i perioden 2030-2050 skal tjene mer penger på grønn energi enn Statoil gjør på olje og gass.

– Mer enn noen gang tror jeg det er realistisk­. Utfordringen til de store aktørene­ er at de er bundet til høye kostnader og er avhengig av at markedet innen olje og gass tar seg opp til gammelt nivå, sier Frihammer.

LES MER: Denne gruppen er mest materialistiske

Selger aksjer

Greenstat åpner nå for at privatpersoner og selskaper kan kjøpe aksjer og bli eiere i selskapet. Målet er å få tegnet aksjer for minst tre millioner kroner.

– Hvordan er utsiktene til at de som kjøper aksjer nå vil tjene penger på dem?

– Jeg har tro på at de som blir med nå, også skal ha en oppside økonomisk. Det kan ta fem, ti eller femten år før Greenstat kan ha et virkelig godt økonomisk resultat. Samtidig akselerer skiftet over til fornybar energi nå, så det kan skje tidligere enn vi først hadde antatt, sier Frihammer.

LES MER: Denne boken kan hjelpe deg med din dårlige klimasamvittighet

Handler om ansvar

Da Vårt Land intervjuet­ Frihammer høsten 2014 om Greenstat-planene, fortalte han at aktiviteten ved Christian Michelsen Research (CMR) der han jobbet, dreide mer og mer mot olje- og gassvirksomheten, selv om CMR har som mål å utvikle samfunnsnyttig teknologi og ønsket å bruke mer av kreftene­ på å utvikle fornybar energi. Pengene var i olje og gass. For Frihammer handler Greenstat om å ta ansvar.

– Greenstat er svar på noe vi i selskapet mener er helt nødvendig. Når vi først har sett behovet­, klarer vi ikke springe fra ansvaret. Vi har fått en god utdanning, fått lov til å lykkes og har kunnet leve i fantastisk velferd. Nå er det vår plikt å være med og bygge noe som kan gi verdi framover, sier han.

LES MER: – Grønt skifte må følge oppskriften til det norske oljeeventyret, mener Miljøpartiet

Hydrogen

En rekke investorer har gått inn med penger for å få Greenstat realisert. Selskapet har også fått midler fra flere offentlige­ instanser. I høst handlet mye om å peke ut tre hovedsatsinger, som nå blir: Hydrogen, lokal energiproduksjon og kunnskap om fornybar energi.

– På kort sikt ser vi at det skjer mye innenfor hydrogen som energikilde. Vi så et hull i verdikjeden og har jobbet oss inn i en bra posisjon der, sier Frihammer.

Greenstat samarbeider blant annet med selskapet Tizir Titanium and Iron og Sunnhordland Kraftlag om å starte storskala produksjon av hydrogen i Tysse-
dal i Hardanger. Tizir ønsker å bruke hydrogen i stedet for kull som energikilde til produksjonen av titanium og jern. Sunnhordland Kraftlag kan levere­ strøm til hydrogenproduksjonen. Greenstat går inn for å utvikle­ løsningen. Får de det til, kan dette redusere energiforbruket i produksjonen med 40 prosent og CO2-utslippene med 90 prosent.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Finner koblinger

Lars-Henrik­ Paarup Michelsen i Norsk Klimastiftelse mener det særlig er i prosjekter som det i Tyssedal at Greenstat kan spille­ en rolle for å utvikle en fornybar-
næring i Norge. Han var med på en presentasjon av det selskapet­ planlegger i Tyssedal­, og ble imponert­.

– Mange har lurt på hva Greenstat egentlig skal gjøre­, men dette prosjektet er et bevis­ på at de er gode til å tenke ut helt nye verdikjeder, som i utgangspunktet­ virker for umodne. Greenstat blir en slags koblingsboks, sier Michelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima