Nyheter

Fra tilrop til vold mot muslimer

Lastebilangrepet i Nord-London er det siste i en eskalerende sirkel av hatkriminalitet mot muslimer. Også i Norge er muslimer mer bekymret for vold.

Storbritannias dramatiske forsommer fortsetter.

Natt til mandag ble muslimer på vei ut av et kultursenter tilknyttet en moské i Finsbury Park i Nord-London angrepet av en mann i varebil, som ifølge øyenvitner skal ha ropt «Jeg vil drepe alle muslimer!» og kommentert «Jeg har gjort mitt!» mens han ble holdt i sjakk av sjokkerte øyenvitner.

Én person er bekreftet drept. Britiske myndigheter etterforsker angrepet som en terrorhendelse.

Også statsminister Theresa May og Londons ordfører Sadiq Khan har tatt terroruttrykket i sin munn. May lover dessuten å trappe opp sikkerhetstiltakene rundt moskeer i Storbritannia.

LES MER: Trudeau: Religiøs toleranse er en verdi vi holder kjær

Moske med komplisert fortid

Moskeen var kjent som et arnested for radikal islamisme på begynnelsen av 2000-tallet. Blant annet var den radikale imamen Abu Hamza 
tilknyttet forsamlingen fram til 2003, og flere Al-Qaeda-medlemmer skal ha gått i moskeen.

Likevel har forsamlingen ikke vært i britisk politis søkelys for radikalisering siden en stor aksjon i 2003. Muslim Council of Britain skriver i en presseuttalelse at «angrepet er den mest voldelige manifesteringen av islamofobi til dags dato».

LES MER: Hatkriminalitet femdoblet etter terroren i London 

Hatkriminalitet på frammarsj

I tiden før, omkring og etter folkeavstemningen om EU-medlemskap i fjor, meldte britiske myndigheter om en voldsom økning i antall anmeldelser for hatkriminalitet mot etniske og religiøse minoriteter

Ifølge offisielle tall fra det britiske innenriksdepartementet, viste politiets data 41 prosent flere anmeldelser for hatkriminalitet i juli 2016, sammenlignet med samme måned i 2015.

Særlig hatkriminalitet mot EU-innvandrere fikk oppmerksomhet i media, men også det muslimske varslingsorganet Tell MAMA meldte kort tid etter avstemningen om en stor økning i antall henvendelser fra ofre.

Under valgkampen før folkeavstemningen ble dessuten den innvandringsliberale parlamentsrepresentanten Jo Cox drept, av en mann som kalte henne en «forræder overfor hvite».

LES MER: Moske i Oslo forsøkt påtent 17. mai

Komplisert dokumentasjon

Samtidig presiserer Jacob Aasland Ravndal at offisielle statistikker i seg selv ikke forteller om hvorvidt angrepet er en del av en generell trend.

Han er forsker ved Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) på Universitetet i Oslo.

– Flere vesteuropeiske land har rapportert en generell økning i hatkriminalitet siden 2015, og denne trenden gjelder også i Storbritannia. Storbritannia er også veldig flinke til å dokumentere hatkriminalitet i forhold til mange andre europeiske land, men de gir ikke ut statistikk som klassifiserer hatkriminalitet etter alvorsgrad, sier han.

Ifølge Ravndal klassifiserer britisk statistikk derfor et rasistisk tilrop på gata i samme bolk som et voldelig angrep mot muslimer.

Ravndal avstår fra å spekulere i bakgrunnen for at dette angrepet fant sted i nettopp Storbritannia, så lenge han ikke sitter med håndfast data om årsakene.

For Norges del har politiet publisert statistikk fram til 2015, som viser 79 anmeldelser for hatkriminalitet med religiøst motiv i 2015, mot 35 i 2011. Totalt ble det gjort 347 anmeldelser for hatkriminalitet i 2015, mot 218 i 2011.

Norske muslimer bekymret

Også norske muslimer skjerper sikkerheten.

– Først og fremst så går våre tanker til ofrene og deres familie og kjære. Vi tenker selvfølgelig på sikkerhet, har løpende kontakt med politiet i forbindelse med Eidbønn og eidfest. Vi har tillit til politiets vurderingsevne. Vi er absolutt bekymret for at noe sånt kan skje i Norge også, selv om frykten vil være mindre, skriver pressekontakt Ayusha Awan fra Islamic Cultural Center i en e-post til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter