Nyheter

Fra Israel-refs til husbråk for svensk minister

Sveriges profilerte utenriksminister, Margot Wallström, er uønsket i Israel og har tråkket på saudiarabiske tær. Nå er hjemlig husbråk hennes største problem.

61-åringen med 10 års fartstid på toppnivå i EU var kanskje det beste og mest populære kortet i den skjøre koalisjonsregjeringen til Stefan Löfven som tiltrådte høsten 2014. Hun har flere ganger vært gjest på Skavlan, men nå stormer det som aldri før rundt statsråden fra Skellefteå, både ute og hjemme.

LES OGSÅ: Krever kvinne som verdenssjef

Foran i køen

Siden april i fjor har Wallström fått leie en av fagforbundet Kommunals ettertraktede Stockholm-leiligheter, til den symbolske leiesum av 32 kroner i måneden. Hun skal ha bedt om forsikring fra høyeste hold om at alle regler ble fulgt og at hun ikke snek i køen, men saken er blitt en enorm belastning: Lederen for fagforbundet har gått av, tusenvis av medlemmer har meldt seg ut, og svensk Økokrim har innledet korrupsjonsetterforskning.

Statsminister Löfven sier det beste ville vært om hun hadde skaffet seg bolig på annen måte, men har fortsatt tillit til henne og mener hun ikke har brutt noen lover. Wallström virker overbevist om å bli renvasket, men utfallet er usikkert.

Anerkjente Palestina

En av Löfven-regjeringens første markeringer var å anerkjenne Palestina som stat. Det skapte høylydt misnøye i Jerusalem, en strid som toppet seg da Wallström på nyåret mente det bør undersøkes om Israel har utført utenomrettslige henrettelser på palestinere i forbindelse med de mange angrepene rettet mot israelske borgere de siste månedene.

LES OGSÅ: – Mulig med godt forhold til både Israel og Palestina

Israel sterkt høyreorienterte viseutenriksminister Tzipi Hotovely svarte med å nekte Wallström adgang til Israel, og hevdet hennes uttalelser støtter terror og stimulerer IS-angrep i Europa. Energiminister Yuval Steintz anklaget den svenske statsråden for antisemittisme, mens statsminister Netanyahu kalte uttalelsene «opprørende, umoralske og urettferdige».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Arven fra Palme

Sveriges pro-palestinske politikk strekker seg tilbake til Olof Palmes statsministertid. Mens forgjengeren Tage Erlander uttrykte sterk støtte til Israel under seksdagerskrigen i 1967, var Palme langt mer kritisk under Yom Kippur-krigen seks år senere.

Det som kanskje sterkest provoserte Israel i disse årene, var en uttalelse fra statsminister Palme etter Israels invasjon i Libanon i juli 1982, da han sammenlignet israelernes behandling av palestinske barn med Nazi-Tysklands behandling av jødiske barn i konsentrasjonsleirene og gettoene under 2. verdenskrig.

Pådriver for tostatsløsning.

I en tale på Utrikespolitiska institutet i fjor understreket Wallström at den svenske anerkjennelsen av Palestina også innebærer et ansvar, blant annet for å bidra til å forsterke EUs og FNs engasjement for forhandlinger med sikte på en snarlig tostatsløsning.

– Det finnes tilfeller da vi må våge å si fra når andre er tause. Men sosialdemokratiets prinsipp har aldri vært at det å være ensom er en styrke, sa hun i talen.

Mange svensker støttet Wallströms kontante refs av «middelalderske» straffemetoder i Saudi-Arabia da piskingen av bloggeren Raif Badawi ble kjent i fjor. Saudierne trakk straks hjem sin ambassadør og sa opp den militære samarbeidsavtalen, med potentielt milliardtap for svensk våpenindustri.

Sverige på sidelinjen?

Debatten går høyt om hvorvidt Sverige er en modig pådriver for menneskerettigeher og en bedre verden, eller om den kompromissløse utenrikspolitikken bare setter landet på sidelinjen.

Wallström tror på eksempelets makt ved å gå foran og få andre med seg, og hun er ikke uten beundrere: Tidsskriftet Foreign Policy utpekte henne som en av verdens ti mest framtredende politiske tenkere i 2015, og den omstridte israelske journalisten Gideon Levy er ikke snauere:

– En modig pioner som har gitt Sverige en ledende stemme for hele EU, som staker ut en vei av mot og prinsipper.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter