Nyheter

Fra avhold til måtehold

Mens de politiske ungdomspartiene må håndtere en alkoholkultur som har løpt løpsk, blir det stadig mer legitimt å drikke alkohol i kristne ungdomsmiljøer. – Man har tonet ned de etiske kravene i forkynnelsen, sier redaktør i Ungdomsarbeid.no.

– Da jeg var femten snakket vi ikke så åpent om alkohol som vi gjør nå. Da stilte folk spørsmålstegn ved om du var kristen hvis du drakk. Blant unge i dag er ikke det lenger noen motsetning, sier ungdomskonsulent i Acta Normisjon, Sigrid Flesja Olsen.

I lørdagens hovedsak i Vårt Land kunne en lese at norsk ungdom drikker mindre enn før. Mellom 1999 og 2015 hadde ­antallet 15-16-åringer som hadde smakt alkohol sunket fra 84 til 49 prosent.

Mens tendensen i samfunnet er at ungdom drikker mindre, tyder mye på at kristen ungdom drikker mer enn før.

Tendensen ble fanget opp i ­undersøkelsen «Vann til vin» gjort av KIFO for Blå Kors i 2012. Til tross for at alkoholforbruket er lavere blant ­aktive kristne enn gjennomsnittet, ­kunne undersøkelsen vise til økt alkoholkonsum hos gruppen.

Samtalen om alkohol har skiftet fra å forkynne avholdskap som det eneste riktige, til å ­fokusere på grensesetting og måtehold, forteller flere kristne ungdomsorganisasjoner Vårt Land har vært i kontakt med.

– Ungdommene er veldig åpne om alkoholforbruket. Samtidig er det en felles forståelse for at det å bli kanakas dritings og ­gjøre dumme ting ikke er kult. Men det er ikke en selvfølge ­lenger at du er avholds hvis du er kristen, sier Olsen.

LES OGSÅ: SV åpner for å vurdere nye salgstider på polet

Frihet

Tor Olav Gauksås er ­redaktør for Ungdomsarbeid.no, der ungdomsarbeidere i kristne organisasjoner deler tanker og erfaringer med hverandre.

– Jeg tror kristne drikker mer enn før og at man generelt tenker annerledes om alkohol enn før. Man har tonet ned de etiske kravene i forkynnelsen, som man også har gjort med sex og samboerskap. Jeg tror det er mer frihet knyttet til hva man gjør utenfor kristne settinger, sier han.

Gauksås ser en tendens til at temaet alkohol er oftere oppe i ungdomsarbeid og at tilnærmingen til det er mer nyansert og virkelighetsnær.

– Som ungdomsarbeider er man tjent med at ­ungdommene tør å være ærlige med deg og snakke om hvordan ting ­egentlig er. Det er klart at det er ­mange farer knyttet til alkohol man bør være bevisst på, men jeg tror ungdom gjennomskuer ­skremselsforkynnelse.

Side om side

Alkohol har ­lenge vært en kulturell ­markør som nærmest identifiserer hvem som er kristen og hvem som ikke er det. Slik er det ikke ­lenger, mener første­amanuensis på Det teologiske fakultet på UiO ­Elisabeth Tveito Johnsen.

– Blant kristne tror jeg den forestillingen er så godt som forlatt. Men den eksisterer fortsatt i Islam, sier hun.

Holdningsendringene rundt alkohol tror hun har sammenheng med at kristne ungdomsmiljøer har blitt mindre adskilt fra andre arenaer.

Forskning viser at ungdom som er med i kristent ungdomsarbeid ofte deltar i andre organiserte aktiviteter og sosiale ­arenaer. De ulike arenaene får eksitsere side om side, og ­kommer ikke lenger i konflikt med hverandre i samme grad.

– Før var det risiko ved å ­drikke, knyttet til din status i ungdomsmiljøet. Det ble stilt spørsmål ved din kristelighet hvis du var på et ungdomsmøte på fredag og på fest på lørdag. Men sånn ser det ikke ut til å være lenger.

Overføringsverdi

I likhet med kristne ungdomsorganisasjoner samler de politiske ungdoms­partiene ungdom i alle aldre. Rammene skal være trygge og alkoholfrie.

Likevel må ­ungdomspartiene hanskes med saker knyttet til en uønsket drikkekultur. ­Generalsekretær i KFUK-KFUM, ­Øystein Magelsen, tror mediestormen rundt ungdomspartiene kan gjøre det mer legitimt å snakke om baksidene ved bruk av alkohol.

– Det er positivt at metoo-kampanjen plasserer alkohol som en årsaksfaktor. Egentlig handler det om hvilke verdier vi styrer vår livsførsel etter. Disse sakene kan gjøre det mer legitimt å være på vakt mot baksidene ved alkohol.

I undersøkelsen «Vann til vin» var KFUK-KFUM med sine 35 prosent, den kristne ungdomsorganisasjonen med ­høyest andel ungdommer som oppga at de drakk hyppig i 2012.

Til sammenligning var tallet 15 prosent hos Acta og 5 prosent i NLM Ung. Magelsen er ikke overrasket over dette, ­ettersom KFUK-KFUM rekrutterer fra bredden av norsk ungdom.

– Jeg tror det er større åpenhet og mindre forskjell på alkoholvaner blant ungdom flest og de som er tilknyttet et kristent arbeid.

Å være avholds er ikke nødvendigvis en dyd blant ungdom i organisasjonen, forteller han. Idealet er å ha et nøkternt og fornuftig forhold til alkohol.

– Min oppfatning er at utviklingen går i riktig retning. Det blir mindre helgefyll og mer ­fokus på sunne verdier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter