Nyheter

FpU kan vedta dødsstraff

Fremskrittspartiets Ungdom kan komme til å vedta dødsstraff på sitt landsmøte i april. – Hårreisende, mener historiker.

Et av forslagene i den delte innstillingen lyder slik: «FpU mener enkelte lovbrudd er av så alvorlig karakter, og begått av så onde mennesker, at dødsstraff er den eneste naturlige straffereaksjon.» Programforslaget er ikke offentlig, men Vårt Land har fått tilgang til dokumentet. Vårt Land har ikke lyktes å få detaljene om hvor mange i programkomiteen som støtter forslaget, men det er et mindretall i komiteen som har kjørt fram forslaget. Det er landsmøtet som tar den endelige avgjørelsen.

– Jeg vil si det er helt åpent hvorvidt mindretallsforslagene blir vedtatt, inkludert dødsstrafforslaget, sier Lars Akerhaug, journalist i Minerva, som først omtalte saken.

Misnøye fra Civita

I den liberale tankesmien Civita er man ikke glad for forslaget.

– Jeg er ikke veldig overrasket over forslaget. Det har vært flere Frp-ere oppgjennom som har fremmet forslag om dødsstraff, kjemisk kastrering, og så videre. For dem gjelder det å være hard i klypa, mener Bård Larsen, historiker i Civita.

– Man må huske at Frps rolle i norsk politikk, at det er det partiet av betydning som står lengst til høyre – som fanger opp en del meninger som er vanlig lengst til høyre. Logikken er den samme som i Rødt, som fanger opp en del av de som står helt ytterst til venstre. Det er mange merkelige mindretallsforslag i det partiet også, sier Larsen.

FpUs moderparti Frp er det eneste i Norge som har programfestet eutanasi, eller aktiv dødshjelp. Dette ligger i partiets prinsipprogram, men ikke i stortingsprogrammet for inneværende periode. Men Frp har ikke vedtatt dødsstraff.

LES MER: Menn er mest positive til dødsstraff

Grasrotsforslag

Han er uansett ikke imponert over forslaget i FpU.

– Det er hårreisende, og hører ikke hjemme i et liberaldemokratisk politisk program, selv ikke i et ungdomsparti, sier Larsen.

1. nestformann i FpU, Kristian Eilertsen, sier forslaget kom fra grasrota.

– Om jeg ikke husker helt feil, var det et innspill fra grasrota. Det er kutyme i programarbeid for å slippe gjennom enkelte kontroversielle forslag, så man kan ha debatt om saken, og det ønsket et mindretall i komiteen å gjøre med dette forslaget.

Han understreker at det ikke er første gang partiet har diskutert dødsstraff.

– Men det er noen år siden sist, sier Eilertsen.

Fremmer mange forslag

Norge avskaffet dødsstraff i fredstid i 1902. Fram til 1979 var dødsstraff fortsatt tillatt i forbindelse med krig, en bestemmelse som ble tatt i bruk under rettsoppgjøret etter den tyske okkupasjonen.

I tillegg til dødsstrafforslaget, ligger det også mindretallsforslag om blant annet å innføre et offentlig register over seksualforbrytere, gå ut av EØS-avtalen, beholde dagens narkotikapolitikk, legalisere salg av organer, og gå inn for monarki. FpU er tradisjonelt republikanere, i motsetning til moderpartiet.

Ingen motsetning

Eilertsen ser ingen motsetning mellom forslaget om dødsstraff, og moderpartiet Frps programstøtte til aktiv dødshjelp, og partiets beskrivelse av sitt verdigrunnlag som «Norges grunnlov, norsk og vestlig tradisjon og kulturarv, med basis i det kristne livssynet og humanistiske verdier.»

– Tro er ganske personlig, mange oppfatter seg som kristne men har avvikende verdier på noen områder. Det er ingen motsetning der. Jeg vil ta avstand fra ideen om at man ikke kan være kristen og samtidig ha andre syn på verdispørsmål som dødsstraff og aktiv dødshjelp, sier nestformannen.

Retorisk verktøy

Bård Larsen er ikke enig.

– Den kristne kulturarven er mer et retorisk verktøy i kulturkampen, som mange av partiets nasjonalkonservative er så opptatt av om dagen. Dødsstraff er ikke en kristen-humanistisk verdi, selv om det viser seg at ganske mange nordmenn er for i ekstreme situasjoner.

I forrige uke omtalte Vårt Land en meningsmåling som viste at 1 av 3 norske menn åpner for bruk av dødsstraff.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter