Nyheter

Forventer handling nå

Leder for katolsk fagetisk råd mener det er tid for å gå fra beklagelser til konkrete tiltak. Priorinne ønsker tilsyn med biskoper, og at overgrep mot voksne også blir tatt opp.

I slutten av februar samles ledere for biskoper fra hele verden i Vatikanet for å drøfte overgrepskrisen i kirken. Som Vårt Land meldte onsdag, skal møtet ta for seg hvordan kirken kan forhindre overgrep mot mindreårige, men ikke for eksempel prestestudenter som blir utnyttet av overordnede. I USA er det nå satt i gang undersøkelser av mulig overgrep ved flere presteseminarer.

Anne Bente Hadland, priorinne ved Katarinahjemmet, er klar over at begrepet «sårbare voksne» i den katolske kirkeretten er vanskelig å definere og til nå har vært tolket som personer med nedsatt funksjonsevne mentalt.

– Det er for meg uforståelig at møtet ikke tar opp overgrep mot voksne som står i et avhengighetsforhold, og biskoper som ikke stiller hverandre til rette for dette, sier Hadland.

Overgrep mot mindreårige er de fleste i kirken enige om at må få konsekvenser. Hadland understreker at det som særlig ble et tema i fjor, var hvordan overgrep hadde blitt dekket over, og at det blant annet i McCarrick-saken kom for dagen en kultur der seksuelle forhold til blant annet unge prestestudenter var noe mange geistlige visste om, men unnlot å rapportere.

Hun håper at møtet vil føre til at en form for tilsyn med biskoper, slik at det får konsekvenser å dekke over eller ignorere anklager om overgrep.

LES OGSÅ: – Metoo endret katolsk oppgjør

Katolsk kirkerett

Professor Hans Zollner som er med i komiteen som forbereder møtet, var i Oslo denne uken. Han understreker at det bare er overgrep mot mindreårige og «sårbare voksne» den katolske kirkeretten omfatter.

Zollner mener det er viktig å ha i mente at Den katolske kirke er til stede i 200 land, der kulturelle, politiske og sosiale forhold varierer, og det er stor forskjell på hvor høy bevisstheten er om seksuelle overgrep. Zollner mener at det viktigste nå er å sikre at overgrep mot mindreårige ikke blir tolerert.

– Vi er på god vei til å bringe dette fram i bevisstheten i hele kirken, sier Zollner.

Han viser til at det også er blitt gjort mye for å få ut løpende informasjon om tematikken i hele kirken, og at overgrep er et tema på seminarer, fakulteter og utdanningsinstitusjoner for alle som jobber med unge mennesker i kirken, som kateketer, barnehagelærere og skolelærere.

LES MER: Hans Zollner: Mindreårige blir eneste tema i Vatikanets møte

Gi politiet innsyn

Georg Fredrik Rieber-Mohn leder fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme. Han har forventninger til møtet som paven har innkalt til.

– Jeg synes at vi nå må komme lenger enn til det stadiet hvor kirken beklager fortiden, unnskylder seg overfor ofrene og verbalt refser geistligheten. De øvelsene har vært viktige nok, men vi må komme videre til helt konkrete tiltak, sier Rieber-Mohn.

Han mener at det er viktig at Den katolske kirke samarbeider med sivile myndigheter, siden overgrep mot mindreårige og sårbare voksne åpenbart er straffbare forhold, der anklager må anmeldes.

– Historien har vist at kirken har prøvd å løse disse sakene selv. Det har vært lite vellykket. Selv om prester i noen tilfeller har blitt avsatt og fått alvorlige kirkerettslige sanksjoner mot seg, vil omverdenen ikke forstå at straffbare forhold ikke skal behandles av politi og påtalemyndighet. Utad virker det da som om kirken beskytter sine.

Rieber-Mohn understreker at kirken nå må gjennomføre et systematisk samarbeid med politiet i overgrepssaker, og sørge for at politiet får tilgang til interne dokumenter.

– Vi må slippe å se at politi invaderer kirkelige kontorer og beslaglegger dokumenter med rettslige kjennelser fordi de ikke får det frivillig, sier han.

Lederen for det fagetiske rådet understreker at etter norsk lovgivning er det også straffbart om en geistlig utnytter sin posisjon til å ha seksuelle relasjoner til voksne som er i et underordnings- eller avhengighetsforhold.

LES OGSÅ: Et katolsk uvær

Reiser debatt

Under en bispekonferanse i USA i Baltimore før jul reiste kardinal Séan O´Malley fra Boston spørsmålet om hvordan kirken skal forholde seg til overgrep mot voksne.

– Jeg lurer på om ikke tiden er inne nå til å endre definisjonen av sårbare voksne som vi har brukt i katolsk kirkerett, sa O´Malley ifølge The Washington Post.

En annen biskop, Joseph Strickland, pekte på at definisjonen av sårbare voksne kan være en av grunnene til at den mye omtalte Theodore McCarrick ble forfremmet gang på gang, til tross for at hans framferd overfor prestestudenter åpenbart var kjent i kirkehierarkiet.

Maktmisbruk

Tormod Kleiven ved VID vitenskapelige høyskole skrev sin doktorgrad om maktaspektet ved seksuelle overgrep. Han understreker at maktforhold og maktmisbruk er det helt sentrale, uansett alder.

– Det har noe å gjøre med relasjonen og hvem som har en overmaktsposisjon i forhold til den andre. Det gjelder i alle sammenhenger hvor overgrep skjer og hvor makt er basert på tillit. I kirkelig sammenheng forsterkes dette fordi makten er nært knyttet til å være Guds representant. Det er ikke tvil om at det å bli utsatt for seksuelle krenkelser også i voksen alder ut fra et sånt forhold, er svært alvorlig og har alt i seg til å kunne være med og traumatisere et menneske og gjøre stor skade, sier Kleiven.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter