Nyheter

Fortvilet over ny sultkrise i Somalia

Aktivisten Ilwad Elman frykter at en ny og omfattende sultkrise åpner for flere voldtekter og andre overgrep mot somaliske kvinner.

– Det er skuffende og fortvilende å se at en ny og menneskeskapt sultkrise har fått bygge seg opp i Somalia og regionen, med altfor lite oppmerksomhet fra verdenssamfunnet, sier Elman.

Somalia er sårbart for tørke, og har hatt omfattende tørkekatastrofer med flere hundre tusen døde senest i 2011, og før det i 2006. Problemene med tørke og matmangel blir kraftig forverret av dårlig styresett og konflikt, med store ringvirkninger når folk flykter både internt og ut av Somalia.

LES MER: Kjemper for voldtatte medsøstre

Forverres

Ilwad Elman frykter at den nye tørkekrisen vil bety flere overgrep mot kvinner:

– I 2011 opplevde somaliske kvinner og jenter å bli voldtatt, både underveis på flukt og i flyktningleirene. Overgrep ble også begått av soldater og politi som skulle sørge for sikkerhet ved flyktningleirene, inklusive fra utenlandske styrker. Overgriperne ble kun i få tilfeller tatt og straffet, sier Elman.

Under den humanitære krisen i 2011 ble det rapportert om både dobling og firedobling av seksuell vold mot jenter og kvinner. Voldtekter skjedde først og fremst på vei til flyktningleirene, med også i leirene og når nyankomne flyktninger gikk på do eller for å finne ved.

– Vi risikerer at det som er bygget opp de siste årene, der overgrepene er satt på dagsorden og det gradvis er blitt bedre vern og rettigheter for kvinner, igjen vil bli revet ned. I slike kriser har hver og en ofte nok med å tenke på egen overlevelse, og vender blikket bort fra overgrep mot andre, sier Elman.

LES MER: Dødtstallene stiger faretruende

Politisk vilje

Hun mener tørkekriser kunne fått mye mindre omfang dersom det var politisk vilje og satsing på forebyggende tiltak.

– Klimaoppvarmingen er en faktor, men vi har sett at land som Senegal i en helt annen grad selv har klart å håndtere tørkeperioder. Omfanget av tørkekriser er langt på vei menneskeskapt, og det er mulig å fikse.

– Ser du oppe i alt dette håp for Somalia?

– Ja! Det har skjedd betydelig framgang, men vi må være realister og se at det fortsatt er ekstremt mye lidelse og strukturelle ting som må rettes opp. Av positive ting så har kvinnene fått mer innpass i styre og stell. I det nye parlamentet er hver fjerde representant kvinne. Og vi har fått ny president, og en norsk-somalisk statsminister med bakgrunn i Flyktninghjelpen.

Rettferdighet

– Hvilke tiltak må prioriteres nå?

– Økt rettferdighet. Uten at ansvarlige stilles til ansvar for sine handlinger gjennom rettsystemet, vil vi aldri bli kvitt disse overgrepene. Det innebærer at både lovverket, politi og rettsvesen må styrkes.

Selv gjør hun sitt for å hjelpe ofrene og bygge et bedre Somalia. Det samme gjør moren og søstrene. Den ene søsteren er diplomat i nabolandet Kenya, mens den to år yngre søsteren Imam er kommandant i den somaliske hæren.

– Jeg er så imponert over henne. Da Imam kom etter oss til Somalia ble hun så oppgitt over elendigheten at hun bare ville reise hjem igjen til Canada. Hennes vei videre var å gå inn i militæret for å kunne bidra til å bygge den sikkerheten som er avgjørende for utvikling.

Emosjonelt

– Klarer du å holde følelsene på avstand når du ser så mye lidelse?

– Dette er emosjonelt. Det er ikke et arbeid, men en livsstil, 24 timer i døgnet. Jeg ser så mye stille lidelse, men det gir også krefter å se hvor sterke disse jentene er. At jenter og kvinner som har blitt utsatt for så mye, likevel viser slik vilje til å kjempe videre, gir masse inspirasjon. Jeg føler et styrket samhold gjennom det vi sammen prøver å bygge opp, sier Ilwad Elman.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter