Nyheter

– Fortvilende å stå uten arbeid

Gard Andreas Nedrejord har stått uten jobb i over ett år. Han er takknemlig­ for at forloveden er forståelses­full i en ­krevende tid.

Bilde 1 av 2

Elektrikeren fra Flekkefjord arbeidet på en oljerigg i halvannet år før krisen rammet ham. Høsten 2014 kom oppsigelsen, og 1. januar 2015 hadde han siste arbeidsdag. Med unntak av en kort prosjektperiode hos et firma, har det vært stille på jobbfronten.

– Det er fortvilende og kjedelig, sier Nedrejord.

24-åringen bor sammen med sin forlovede Linn Sara Kvanvik og sønnen Selvin – som ble tre år i går. Familien merker arbeidsledigheten økonomisk.

– Vi er vant til to inntekter og merker veldig godt at det ikke er alt vi har råd til. Jeg har gått ned over halvparten i lønn.

– Tøffe tider

Paret har familiene sine i umiddelbar nærhet.

– Vi har det fint sammen. Linn Sara har forståelse og vet at det er tøffe tider i oljebransjen, men det er klart at hun også synes det er fortvilende at jeg bare går rundt og ikke har arbeid, sier Nedrejord og legger til:

– Det er kjedelig for hele familien at jeg er arbeidsledig. Å stå uten jobb er en påkjenning. Noen dager blir jeg mer irritert, selv om det alltid er noe å henge fingrene i.

ERIK LUNDE: «Har familien gått ut på dato?»

Unngå kjefting

– Forskning viser at arbeidsledighet kan være en stor påkjenning for parforholdet og familien. For mange ender det med brudd. Hva tenker du om det?

– Det kan jeg absolutt forstå. Det blir fort dager hvor man er mer irritert og fortvilet over å gå arbeidsledig, og da kan det gå utover partneren.

– Hva kan partneren bidra med?

– Ikke kjefte og være negativ for at du ikke har arbeid. For du følger deg gjerne litt ubrukelig siden du ikke jobber.

LES MER: Minoriteter bruker ikke familievernkontor

Ikke gi opp

– Hva kan den som er arbeidsledig gjøre for å holde motet oppe?

– Prøve å finne en hobby slik at du har noe å gjøre om dagene. Selv hoppet jeg på ølbryggertrenden, og slår av og til i hjel litt tid med det.

Sønnen tilbrakte også mye tid hjemme med pappa, men er nå i barnehage på dagtid.

– Lokalt her jeg bor er det ikke jobber å oppdrive. Her er det mest arbeid innenfor helse, og det er jeg ikke kvalifisert til. Det er veldig fortvilende å ikke finne arbeid her vi bor.

– Flytting er ikke aktuelt?

– Da vil hun bli stående uten arbeid, så da er vi like langt. Det er også begrenset hvor mye jeg kan pendle når Selvin fortsatt er så liten. I tillegg holder vi på å overta et hus her.

Nedrejord var ikke den eneste som ble oppsagt. 16 andre elektrikere i oljeselskapet Fabricom måtte også gå.

– Det er en liten trøst at jeg ikke var den eneste som måtte gå. Det betyr noe å ikke stå alene i en slik situasjon. Vi var flere kamerater som mistet jobben.

Elektrikeren savner å bruke hodet og kroppen, og det sosiale samværet med kollegaer.

– Det er veldig få jobber å søke her jeg er, og dersom du sender større selskaper så er det så vanvittig mange søkere med mye erfaring og utdanning, at du sjelden hører noe.

– Hva er ditt råd til andre i samme situasjon?

– Du er nødt til å holde motivasjonen oppe, ellers blir alt bare et ork. Ikke gi opp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter