Nyheter

Fortsetter å kjempe med samme kampsak

Fire år etter vedtaket om likekjønnet vigsel har Åpen folkekirke fortsatt den samme kampsaken som ved forrige kirkevalg. Lørdag ble et nytt valgprogram som vektlegger kamp mot diskriminering på bakgrunn av samlivsform enstemmig vedtatt.

Bilde 1 av 2

– Vi er i posisjon og det er vi som styrer. Nå må vi vise hva vi har fått til, sier Gard Sandaker-Nielsen, leder av Åpen folkekirke (ÅF), fra talerstolen til ÅFs årsmøte lørdag formiddag.

Forelesningssalen på MF Vitenskapelig Høyskole er halvfull. Medlemmene av den kirkepolitiske listen er samlet blant annet for å vedta valgprogrammet til høstens kirkevalg.

For snart fire år siden stilte listen til valg for første gang. Den gang vant de med gode marginer. I år er derimot situasjonen en annen. ÅF skal nå forsvare flertallet de fikk i Kirkemøtet, mot den nye, konservative utfordreren Bønnelista som ønsker å reversere vedtaket om likekjønnet vigsel fra 2015.

– Kampen for likekjønnet vigsel er ikke over. I Møre er det tydelig at vi er i mindretall. Det nasjonale programmet til Åpen folkekirke bør også speile denne virkeligheten, sier Therese Utgård, leder i Åpen folkekirke Møre.

LES MER: Åpen folkekirke forbereder kirkevalgkamp

Store forskjeller

Hun viser til at det er store forskjeller i det norske kirkelandskapet.

– Det er store forskjeller mellom for eksempel Oslo og Møre der Åpen folkekirke er i mindretall. Det er fortsatt slik at utlysningstekstene vektlegger samlivsform ved ansettelser i Møre. Vi har kjempet for å få dette vekk, men ikke klart det ennå, sier hun.

– Hvordan mener du Åpen folkekirke kan tydeliggjøre en sterkere profil frem mot valget?

Jeg håper at ÅF kan profilere på at det foregår diskriminering i fire bispedømmer. Det er en realitet og ikke en gimmick. Jeg tror ikke så mange er klar over dette faktumet, sier hun.

Utgård mente i utgangspunktet at det foreløpige forslaget til ÅFs valgprogram var for «mildt». Hun ønsket at det skulle bli lagt ekstra vekt på at det foregår diskriminering i ansettelsesprosesser ut fra legning og samlivsform. Dette lyktes hun også med.

Både valgprogrammet og valgplattformen ble enstemmig vedtatt med kun noen redaksjonelle endringer. Av substansielle endringer fra det forrige valgprogrammet ble blant annet situasjonen til samene ekstra vektlagt. I tillegg fikk man, som Utgård ønsket, lagt inn et punkt om at søkere ikke skal diskvalifiseres på bakgrunn av samlivsform. Programmet slår fast at dette punktet også gjelder for vigslede stillinger.

LES MER: Åpen folkekirke: – Vigselsaken er død. Hva nå?

Arbeidsgiveransvar

I ÅFs nye valgprogram er det også utelatt hvor arbeidsgiveransvaret i kirken bør ligge, men det slår fast at «alle ansatte skal ha samme arbeidsgiver». Ifølge Ole Kristian Bonden som har ledet i programkomiteen, er årsaken at man ennå ikke har hatt muligheten til å utrede konsekvensene for en slik beslutning.

– Kirkeordning er viktig. Spørsmålet er hvilken kirke som kommer til å komme ut på den andre siden. Vil folk gjenkjenne den? Når det gjelder arbeidsgiveransvar berører det først og fremst kirkens ansatte. Dette har vi berørt i programmet.

Ordlyden i det nye programmet ble også noe endret. Blant annet er to setninger fra valgprogrammet i 2015 tatt ut: «En kirke hvor alle skal kunne merke at de er hjertelig velkommen» og «Vi ønsker å være en kirke som rommer alle».

Den nye ordlyden vektlegger blant annet at «Åpen folkekirke vil være med å forme en folkekirke som møter mennesker slik Jesus gjorde». Bonden avviser at endringene har noe å gjøre med at ÅF ønsker å gå inn for en hardere linje overfor motstanderne av likekjønnet vigsel, men at revisjonene kun er av språklig og redaksjonell art.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter