Nyheter

Fortier 
lidelser
 i Jemen

FN fordømmer fortielse av lidelsene i den eskalerende konflikten i Jemen. Forsker frykter statlig kollaps, langvarig borgerkrig, flyktningkrise og fristed for terrorgrupper.

– Det er litt rart at verden nesten har glemt Jemen-krigen, for vi kan komme til å måtte betale en høy pris dersom konflikten får vedvare. Da kan vi se for oss ­scenarioer som i Irak, Syria eller Somalia, med farlige ringvirkninger for svake naboland, sier den internasjonalt anerkjente Jemen-­eksperten Stig Jarle ­Hansen.

Han frykter at et svakt Jemen kan bli et fristed for al-Qaida.

LES OGSÅ: Rekrutterer barnesoldater i Jemen

Langvarig konflikt

Det fattige landet sør på den arabiske halvøya har i mange år vært herjet av bitter intern maktkamp, etniske­ motsetninger og nabokonflikt med Saudi-Arabia. På nyåret slo den sjiaislamske Houthi-militsen seg fram til hovedstaden Sanaa og drev president Abed Rabbo Mansour Hadi i eksil til Saudi-Arabia.

Siden mars har en koalisjon av golfstater, med Saudi-Arabia i spissen, drevet en voldsom luftkrig og sendt bakkestyrker mot Houthiene. Deres uttalte mål er å få presidenten og den valgte regjeringen tilbake til makten, samtidig som sunnimuslimske Saudi-Arabia er opptatt av å begrense sjiastyrte Irans makt i regionen – et land som støtter Houthi-militsen.

– Koalisjonen gjør sakte­ mili­tære framskritt, men selv om de etter offensiven i ­Marib-provinsen skulle klare å gjenerobre­ ­hovedstaden Sanaa, er ikke denne­ konflikten over. Houthiene­ er militært sterke og har holdt sin kamp gående siden 2004. De vil kunne fortsette en geriljakrig i tiår framover, advarer Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Noragric.

LES OGSÅ: Nesten 400 barn drept i Jemen

Fra eksil

I går vendte Jemens statsminister og visepresident, Khalid Bahah, tilbake til den viktige havnebyen Aden sør i landet. Han kom sammen med sju ministre, etter å ha levd i eksil i månedsvis. Men det er langt fram til stabilitet og håp om ro i Jemen, der de humanitære kostnadene er store:

• Over 2.000 sivile er drept og 4.000 skadet i konflikten, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHCR).

• Totalt er minst 4.500 mennesker drept siden mars, og kampene­ har etter hvert spredd seg til 21 av landets 22 provinser.

• Over 400 barn er drept siden opptrappingen av konflikten i mars i år. Ifølge FN-anslag var mer enn 70 prosent av de drepte­ barna ofre for flybombingen til den Saudi-ledete koalisjonen som i et halvt år har angrepet mål i Jemen.

• Et fra før av svakt skolesystem er ytterligere skadeskutt. 100 skoler er ødelagt siden mars, mer enn 300 skoler er skadet og 360 skoler er omgjort til innkvartering for noen av de rundt 1,5 millioner internt fordrevne i landet.

• UNHCR anslår at 21 millioner jemenitter – rundt 80 prosent av befolkningen – har behov for humanitær assistanse. Både mat- og vannmangelen er noen steder prekær. I hovedstaden Sanaa har grunnvannet nådd kritisk lavt nivå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Krever gransking

FNs menneskerettighetssjef Zeid Raad al-Hussein ba mandag om en uavhengig gransking av kamphandlingene i landet, i kjølvannet av en rapport som beskriver luftangrep fra den Saudi-ledete koalisjonen og rakettangrep mot sivile mål fra Houthi-styrkene som kan nærme seg krigsforbrytelser.

Golfstatene lovet i april å bidra med rundt 2,2 milliarder kroner til humanitær hjelp i landet, men dette har foreløpig ikke manifestert seg.

Den humanitære hjelpen vanskeliggjøres av at humanitære organisasjoner har ekstremt dårlige arveidsvilkår. Senest for et par uker siden ble to hjelpearbeidere fra Røde Kors drept da det ble skutt mot bilen de kjørte i.

Leger Uten Grenser har siden­ mars tatt seg av over 3.800 skadde,­ under krevende arbeidsforhold der et stort antall dør før de kan få hjelp.

LES OGSÅ: Treffer skoler og dreper sivile

Som Somalia?

Stig Jarle Hansen ser få eller ingen lyspunkter i Jemen. Han frykter at det hele kan ende med at den allerede fra før av svake staten kan få et sammenbrudd som ligner det anarkiet Somalia opplevde fra 1992, og som landet på Afrikas Horn fortsatt ikke har reparert.

– Det er et urovekkende signal at somaliske flyktninger i Jemen nå forlater landet og drar hjem til et Somalia som fortsatt ikke har ressurser til å håndtere situasjonen. Eskalert krise i Jemen kan utløse en farlig strøm av flyktninger sjøveien til Afrikas Horn, der det kan gi negative ringvirkninger også overfor sårbare land som Somalia, Eritrea og Djibouti, påpeker Hansen, som ser få tegn til en troverdig fredsprosess.

– Et Jemen 
uten en vel-fungerende sentralmakt vil i økende grad kunne bli et fristed for terrorgrupper som 
al-Qaida.

Stig Jarle Hansen, 
førsteamanuensis ved Noragric

Terrorfare

Konflikten i ­Jemen er komplisert, med tallrike ­opprørsgrupper og kryssende­ interesser. Landet huser en av verden sterkeste og farligste 
al-Qaida-filialer, al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

De har blitt tolerert av president Hadi og den Saudi-ledede alliansen, og har benyttet krig­føringen til å konsolidere seg. På samme måte prøver Den islamske staten (IS) å bygge seg opp mens internasjonale operatører konsentrerer kreftene om å bekjempe Houthi-militsen.

– Det kan bli veldig alvorlig. Et Jemen uten en velfungerende sentralmakt vil i økende­ grad kunne bli et fristed for terrorgrupper som AQAP og IS. Vi så hvordan al-Qaida vokste seg dramatisk sterkere i kaoset ­under den arabiske våren, og nå tar de seg til rette igjen. Ingen er tjent med et Jemen der disse ekstremist-organisasjonene kan operere nokså fritt i lommer av landet, sier Jemen-eksperten 
Stig Jarle Hansen.

LES OGSÅ: Huset til asylbarnet Shaimaa Yusuf (11), som i november i fjor ble sendt til Jemen etter sju år i Norge, ble bombet

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter