Nyheter

Fortellinger om frykt

De tegnet død, drap og utrygghet da borgerkrigen gikk inn i sluttfasen. Så kom freden. 20 år etter fredsseremoniene ble barn i Guatemala på nytt bedt om å tegne.

Bilde 1 av 13

– Vi var spente på tegningene barna ville tegne i år, 20 etter at borgerkrigen tok slutt, sier Kristina Rødahl, landsjef for Kirkens Nødhjelp (KN) i Guatemala.

Fredsavtalen i Guatemala er skrevet inn i norske historie-
bøker som en suksess. I desember er det 20 år siden dresskledde­ utsendinger fra en brutal, militarisert regjering reiste til Oslo for å sette seg ved samme bord som geriljaledere fra landsbygda. Norske fredsforhandlere hadde vært med å lirke dem til forhandlingsbordet. En av de sentrale var KNs mangeårige landsjef i Guatemala­, Petter Skauen.

4. desember signerte regjeringen og URNG-geriljaen en permanent våpenhvileavtale i Oslo. 29. desember signerte part-
ene den endelige fredsavtalen. Folkemengder­ jublet i Guatemala by og over hele det utpinte, mellomamerikanske landet.

Den 36 år lange borgerkrigen var over.

LES OGSÅ: Den blå regjeringen tok strømmen i Guatemala for å betale for norske asylmottak

Flinke barn

I hele desember har Kirkens Nødhjelp (KN) markert at det er 20 år siden freden kom til Guatemala. KN kom til landet for 40 år siden, da et kraftig jordskjelv tok livet av 22.000 guatemalanere og ødela mye skjør infrastruktur. Barnetegninger fra Guatemala er en av 20-årsmarkeringene.

Men først tilbake til 1993.

Kirsten Mellin-Olsen var aktiv i Latin-Amerikagruppenes (LAG) kvinneutvalg, og oppholdt seg mye i Guatemala. Med støtte fra norske givere reiste hun ut på landsbygda med tegnesaker.

– Jeg lastet fargestifter og papir­ på to muldyr, forteller hun.

Mellin-Olsen kom til skoler­ som hadde blitt etablert for internflyktninger­. Når farger og papir ble tilgjengelig, og barna fikk vite at det de tegnet skulle­ stilles ut i utlandet, ble de 
ivrige.

– Synliggjøring av overgrep kunne kanskje bidra til å stoppe­ disse. Se på tegningene fra 1993, så forstår du mye. Jeg har tegnet­ med barn andre ganger, men disse­ førstegangstegnere overgår mange.

Soldater drepte

Barnetegningene fra Guatemala i 1993 ble til en utstilling på Barnekunstmuseet i Oslo. Kristina Rødahl, som reiste til og fra Guatemala i mange år før hun ble landsjef, sier 1993-tegningene forteller hva som preget hverdagene i de siste borgerkrigsårene.

– De viser soldater som brenner hus, dreper og bortfører barnas slektninger og naboer. Det er soldater som setter fyr på maisåkre, helikoptre som skyter folk med mitraljøse og det er livredde mennesker på flukt fra massakrene.

LES OGSÅ: Tidligere sex-slaver ble trodd i retten

Frykter vold

I samband med 20-årsmarkeringene for fredsavtalen, gikk KN ut til barn i dagens­ Guatemala og ba dem tegne ting som opptar 
dem.

– Barnas tegninger fra i år viser­ at de fortsatt frykter vold og overgrep, både fra soldater, kriminelle og i familien. De er dessuten redde for at skogen de lever av og elva de lever ved, skal hogges ned og forurenses. De er redde­ for gruver­ og megakraftverk som tar dyrebare­ naturressurser­ og ødelegger livsgrunnlaget deres, sier Rødahl.

Fullverdig fred

Hun forteller at guatemalanerne lider under et dramatisk høyt voldsnivå knyttet til organisert kriminalitet, manglende jobbmuligheter for unge, et generelt lønnsnivå langt under levelønn, systematisk diskriminering og underrepresentasjon av landets urbefolkning, og skyhøye forekomster av seksualisert vold og overgrep mot kvinner og barn.

– Fred uten trygghet og sikkerhet er ikke en fullverdig fred. Fred uten forsoning er ikke en fullverdig fred.

Derfor er også årets barnetegninger preget av frykt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter