Klima

Forsyner seg av Venstres klær

I blågrønt samarbeid møter Venstre tøffere konkurranse om grønn politikk fra Høyre. Kampen om «Tesla-velgerne» er i gang.

Til helgen har Venstre landsmøte, der plast i havet, teknologi, skole og «skeive rettigheter» er blant temaene. Under helgens Høyre-landsmøtet stjal strid om bioteknologi oppmerksomheten, men partiet fattet også vedtak der de elger seg innpå Venstre:

Høyre vedtok nemlig en detaljert storresolusjon – nærmest et miniprogram – om grønn omstilling. Ifølge saksansvarlig, stortingsrepresentant Stefan Heggelund, er målet å styrke troverdigheten rundt partiets klima- og miljøpolitikk.

– Er dere ute etter å rappe Venstres klær?

– Venstre kler sine klær veldig godt – og de skal de få beholde dem. Men Høyre har alltid vært et miljøparti og kommer til å fortsette med det, svarer Heggelund.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier:

– Dette er jo bare bra av Høyre.

LES OGSÅ: Høyre-Høie: KrF må senke skuldrene

Spøkefullt om Tesla-Høyre

For hverken de to eller andre topper i partiene vil i dag snakke høyt om at det er et gryende konkurranseforhold om nettopp miljøpolitikk. Men etter at Erna Solberg på landsmøtet i 2014 lot klima være tungt tema i landsmøtetalen, forklarte flere sentrale Høyre-folk til Vårt Land den gang at partiet måtte posisjonere seg overfor moderne miljøvelgere.

Spøkefullt ble det snakket om «Tesla-Høyre»: Miljøvennlige, urbane velgere som tjener bra og gjerne kjører el-bilen Tesla.

LES OGSÅ: Forsmak på stort verdislag i Høyre – analyse

Velgere vandrer mellom dem

Professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener det ikke er grunn til å trekke Høyre-motiver i tvil, men fastslår at det er en reell velgerflyt mellom de to partiene i dette segmentet:

– Det handler ikke bare om urbane velgere, men sentrumsorienterte høyrevelgere generelt. Vi vet jo at det var stor overgang av disse fra Høyre til Venstre ved forrige valg. Det var det i 2005 også, men disse trakk tilbake til Høyre igjen i 2009. Men at det altså er en velgergruppe som enten lar seg lokke til Høyre eller Venstre, er det belegg for å si.

LES OGSÅ: Grande overrasker med stor livssynspakke

SV tapte til den store

Og i et samarbeid kan slikt få sine konsekvenser. Større partier kan utnytte posisjonen, peker Aardal:

– Da SV satt i rødgrønn regjering forsøkte Ap å ta æren også for miljøpolitikken. SV mistet velgere i bøtter og spann til Ap, forklarer han.

Foran de to siste valgene har Høyre utvidet kapitlene i de partiprogrammene om miljøpolitikk. Det grønne kapitlet i gjeldende Høyre-program er mer omfangsrikt enn noen gang. Og i stortings- og regjeringssamarbeid får også Høyre bonus fra Venstres seire.

Snart kommunevalg

I Høyres syv sider lange resolusjon er «kulepunktene» mange og kapitler handler eksempelvis om kamp mot plast, grønne kommuner, grønnere næringsliv, grønne transportløsninger – inkludert mange goder for el-bil-eiere.

– Landsmøtet har satt noen ambisjoner for hele partiet. Neste valg er jo et kommunevalg. Nå har landsmøtet i Høyre klar forventning til seg selv om hva som skal skje frem mot dette valget, sier Høyres Stefan Heggelund.

LES OGSÅ: Aalborg kommenterer: Ernas breddeprosjekt

«Aldri sur» på meningsvenner

Venstre-leder Grande holdt en hilsningstale under Høyres landsmøte. Hun ga dem ros og sa at «Høyre nesten var i ferd med å bli et grønt parti».

– Men de vedtar jo store dokumenter om grønn politikk. Rapper Høyre klærne til Venstre?

– Nei, det er bare bra at de er i ferd med å bli et grønnere parti. Fra min tid i Oslo-politikken husker jeg at Høyre-folk mente kollektivtransport ikke var noen offentlig oppgave, svarer Grande.

– Men det kan bli kamp med «Tesla-Høyre» fremover?

– Det ville vært mye verre om Høyre var dårlig i miljøpolitikk. Folk vet at det er Venstre som er grønn drivkraft. Men vi hadde ikke fått til endringer om vi ikke sammen hadde fikk flertall for ting. Jeg og Ola Elvestuen har et prinsipp: Bli aldri sur på noen som er enig med deg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima