Nyheter

Forsvarsministeren: Har ikke planer om å utvikle autonome våpen i Norge

Frank Bakke-Jensen (H) vedgår at nye våpensystemer «kan utløse etiske, politiske og juridiske problemstillinger».

30 land har gjort vedtak om totalforbud mot ­autonome våpen. Svært få av dem er europeiske. Norge kommer ikke til fatte vedtak med det første.

På spørsmål om regjeringen plukker opp hansken­ fra Den norske kirke ved Mellomkirkelig råd, ­svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en epost til Vårt Land:

– Norge har ikke planer om å utvikle helautonome angrepsvåpen som finner og angriper ­militære mål uten menneskelig innvirkning. Teknologien har heller ikke kommet så lang at dette i dag er en realitet.

Vedgår etiske problem

Han vedgår at våpensystemet har utfordrende sider:

– Utnyttelse av teknologi er et av flere sentrale områder for forsvarssektorens fremtidige utvikling, og det kan utløse etiske, politiske og juridiske problemstillinger. Autonome våpensystemer er et slikt område.

På spørsmål om frem-
tidig bruk av slike våpen, opp mot folkeretten, svarer Høyre-statsråden:

– Norge forholder seg til krigens folkerett. Ved utvikling og anskaffelse av våpen skal Norge ­vurdere våpenet mot kravene i krigens folkerett, for å sikre at de anvendes i tråd med regelverket.

Over til UD

Når det kommer til utfordringen fra Den norske kirke ved Mellomkirkelig råd om at Norge bør ta en lederrolle i kampen mot autonome våpen, sender forsvarsministeren ballen videre til kollega Ine Eriksen Søreide (H):

– Spørsmål om hvilken rolle Norge vil ta må rettes til Utenriksdepartementet.

I et brev til Stortinget i 2018 opplyste utenriksminister Søreide at Norge er «blant de stater som er skeptiske til hvorvidt det er mulig å utvikle fullt ut autonom våpenteknologi som vil kunne operere innenfor folkerettens rammer. Vårt utgangspunkt er at alle våpentyper som ikke kan anvendes i tråd med humanitærretten, må anses som forbudte».

Stortinget viser veivalg

Stortingets utenriks- og forsvarskomité sa i innstillingen om Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, at Norge må «ta nødvendige internasjonale initiativ for å regulere utvikling og bruk av hel- og halvautonome våpensystemer og annen ny teknologi som kan utfordre grunn­leggende prinsipper i krigens folkerett».

LES MER OM DRAPSROBOTER

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter