Nyheter

Forsvarer sørstatsflagget

På countryfestivaler og treff for amerikanske biler brukes det gamle sørstatsflagget som et «rebellsymbol». – En måte å flagge rasistiske holdninger på, sier kulturprofil Tom Skjeklesæther.

Norsk Redneck Forening (NRF), forening for norsk bygdekultur, bruker sørstatsflagget i logoen sin, og flagget er til salgs i foreningens nettbutikk.

Torsdag starter Grensetreffet i Halden, et av Norges største biltreff for amerikanske biler. I det miljøet er sørstatsflagget viktig for noen, og det vil trolig være synlig i byen på svenskegrensa denne helgen.

LES OGSÅ: Amerikanske kirker tar oppgjør med egen rasisme

Rasistisk

Tom Skjeklesæther mener bruken av sørstatsflagget er rasistisk, og at det blir klarere når en ser hva flagget betyr i USA. Han er musikkjournalist og tidligere arrangør av den nedlagte countryfestivalen «Down on the farm».

For to år siden hadde han en kamerat på besøk fra USA. Amerikaneren havnet i slagsmål med haldensere som hadde sørstatsflagget på bilen.

– Flagget er som en «rød klut» i ansiktet på en amerikaner. Han ble rasende, og sparket til bilen med flagget, sier Skjeklesæther.

Det er ofte amerikanske forskere på besøk i Halden på grunn av det internasjonale Haldenprosjektet tilknyttet atomreaktoren i byen. Skjeklesæther har møtt flere forskere som reagerer på flaggbruken, som sier at de ikke skjønner hva flagget gjør i en norsk by.

Han tror derimot ikke at alle som benytter sørstatsflagget ønsker å gi uttrykk for rasistiske holdninger.

– Men for mange er det en måte å flagge rasistiske holdninger på, sier Skjeklesæther.

LES OGSÅ: – Flåsete å forflate Kipling til en rasist

Cherleston

Etter kirkemassakeren i Charleston, der ni afroamerikanere ble drept av en såkalt «white supremacist», har debatten om sørstatsflagget rast i USA. «White supremacy» er en rasistisk ideologi som tror på etnisk hvites overlegenhet over andre.

Historien til sørstatsflagget er komplisert, og som andre flagg symboliserer det mye forskjellig. Men blant annet formuleringene i Mississippis løsrivelseserklæring fra 1861 gjør at flagget for mange har en rasistisk betydning.

I erklæringen står det blant annet at slaveri bør opprettholdes fordi ingen andre enn den «svarte rases» hud klarer plantasjearbeidet i den tropiske sola.

LES OGSÅ: Et bilde på nasjonen

Inspirert

Lederen i Norsk Redneck Forening, Vainø Ulven-Kultima, mener på sin side at sørstatsflagget er del av den norske redneck-identiteten.

– Vi er den norske versjonen av sørstatene i USA. Flagget symboliserer jakt, fiske, bålkos og countrymusikk for oss, sier han.

– Hva med flaggets historiske tilknytning til slaveri?

– Folk kan legge hva de vil i flaggets betydning. Det ble ikke brukt i rasistisk sammenheng før Ku Klux Klan gjorde det på 60-tallet. Før det var det et symbol på sørstatenes handelsselvstendighet, sier Kultima.

Hakekorset

Skjeklesæther aksepterer ikke forklaringen til Kultima på hvorfor flagget brukes av NRF.

– De som bruker sørstatsflagget på den måten påberoper seg retten til å være ignorant, sier Skjeklesæther.

Det mener han er et samfunnsproblem. Han ser ikke nevneverdig forskjell på sørstatsflaggets og hakekorsets symbolikk.

– Samfunnet ville reagert på en lignende punk-ironisk bruk av svastikaen, og vi burde reagere kraftigere på bruken av sørstatsflagget. Å være ignorant til hva dette flagget representer, er fullstendig latterlig, sier Skjeklesæther.

«Rebell»

En av de ansvarlige for Grensetreffet i Halden, Ole Runar Bøe, forteller at bruken av sørstatsflagget på treff for amerikansk bil er noe som går langt tilbake i tid. Han sier at de ikke regulerer bruken av flagget sine arrangementer.

– Jeg går ikke bort til en person og ber han fjerne «rebell-flagget». Vi er ikke rasister, og vi ser ikke på flagget som et symbol på rasisme. Personlig ser jeg på det som et symbol på en rebell, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter