Nyheter

Forsvarer Islamsk Råd

Kulturministeren skulle ikke kritisert Islamsk Råd Norge (IRN) for ansettelsen av en nikab-kledd, mener Martin Enstad, Presteforeningens leder.

I et innlegg på Facebook reagerer Martin Enstad på hvordan kulturminister Linda Hofstad Helleland har reagert på nikab-saken.

LES OGSÅ: Får kritikk for «politisk» nikab-ansettelse

Ikke Facebook

– Hvis ministeren har spørsmål om hvordan tilskuddene fra staten brukes, tar man det ikke opp på Facebook. Hun ber om møte eller sender brev. Det ville være normal prosedyre. Med et offentlig innlegg bidrar hun i alle fall ikke til å bygge ned fremmedfrykt og islamfrykt. Heller det motsatte, sier Martin Enstad til Vårt Land.

Hofstad Helleland kritiserte åpent at IRN hadde ansatt Leyla Hasic som bærer det heldekkende plagget nikab. Kritikken var grundig gjennomtenkt hevder hun:

– Jeg mener at vi bør ha debatt i det offentlige rom. Organisasjoner som mottar 1,5 millioner kroner i statlig støtte, må også være beredt på svare for sine valg, sier Linda Hofstad Helleland til Vårt Land.

LES OGSÅ: Stanser ikke halal-samarbeid

To møter

Onsdag innkalte hun IRN til møtet som Enstad mener hun først burde gjort. Møtet skal holdes 4. april. Kulturministeren vil «høre hvordan de skal innfri vilkårene for støtte som er å være paraplyorganisasjon for muslimer som bidrar til dialog og brobygging».

Hun kaller også inn IRN-medlemmer som er kritiske til utviklingen i organisasjonen for å «høre deres tanker om hva vi på politisk hold skal legge til rette for». For henne er ikke ansettelsen det viktigste i denne saken:

– Det handler om at IRN som organisasjon inntar et standpunkt som beveger dem i en bestemt retning i en tid de det er viktig å forebygge radikalisme og ekstremisme, sier Hofstad Helleland.

Økte støtten

Juristene i kulturdepartementet skal samtidig vurdere om IRN oppfyller vilkårene for bevilgningene de har fått fra Stortinget. Et enstemmig Storting vedtok høsten 2015 å øke statsstøtten til IRN fra 816.000 til 1,3 millioner kroner. Det var IRN selv som søkte om ekstra penger til en ny stilling, skriver NTB. Formålet var å styrke organisasjonens brobyggerfunksjon, den interne dialogen med medlemmene og relasjonen til storsamfunnet.

– Jeg har ikke noen mening om kvalifikasjonene til kvinnen som er ansatt, men jeg ser fram til å høre hvordan de opplever den tverrpolitisk svekkede tilliten organisasjonen nå møter, sier kulturministeren.

LES OGSÅ: Tar sjansen på å utvide staben

Ikke lurt

Martin Enstad synes ikke at det var strategisk lurt av IRN å ansette den nikab-kledde. «Men jeg er åpen for at Islamsk råd ansatte den de anså som best kvalifisert, og som fagforeningsmann er jeg for at den best kvalifiserte blir ansatt selv om de har en uortodoks klesstil», skriver Enstad.

– Er ikke nikab mer enn «en uortodoks klesstil»?

– Joda, men jeg reagerer på at det fremstilles som om det er en kommunikasjonsstilling, ikke administrasjonsstilling. Om IRN kan leve med en ansatt som bærer nikab, er det deres valg, sier Martin Enstad.

LES OGSÅ: Islamsk Råd skal registrere hatkrim

– Ubehagelig

Debatten etter ansettelsen av Leyla Hasic synes han er «ubehagelig» siden forutsetningen er feil. Enstad forventer av medier og ministre at de sjekker bedre hva stillingen innebærer «før de faller for et retorisk grep».

– Om man ikke mener at nikab-kledde skal ha yrkesforbud, så kan ikke nikaben i seg selv være et argument mot en ansettelse uavhengig av arbeidsoppgavene.

LES OGSÅ: Muslimer blir syke av islam-frykt

«Driftsrelatert»

Ifølge annonsen for stillingen skal vedkommende «bistå IRNs styret og generalsekretær med driftsrelaterte oppgaver, utvikle systemer for intern og ekstern kommunikasjon, ansvar for vedlikehold og oppdatering av IT-systemer, hjemmeside og sosiale medier og koordinering av prosjekter, skrive søknader og rapporter».

– Ville du ansatt en administrasjonskonsulent i Presteforeningen kledd i nikab, Martin Enstad?

– Det er generalsekretær i Presteforeningen som ansetter, så det vil jeg ikke gi meg ut på å vurdere. Prinsipielt mener jeg det er avhengig av hva personen skal gjøre.

LES OGSÅ: Islamsk Råd får hjelp til å skaffe damer

Krisemøte

Etter et møte tirsdag kveld sendte seks medlemmer av IRN ut en pressemelding der de skriver: «IRN ser ut til siden i fjor å ha ignorert sitt samfunnsoppdrag, i en tid hvor dialog er viktigere enn noensinne.» De eneste som tjener på en slik ansettelse er «muslimhatere og ytterliggående muslimer», mener de.

Noen moskeer arbeider nå for å melde seg ut av IRN.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter