Nyheter

Første kvinne på svensk KrF-topp

Grasrota hos Kristdemokraterna jubler – og svenske kvinnelige partitopper ønsker Ebba Busch Thor (28) velkommen.

For etter at Busch Thor ble valgt til ny leder i Kristdemokraterna (KD) i helgen, har tre av de fire borgerlige alliansepartiene nå kvinnelige toppledere.

Vårt Land har snakket med to av dem:

– Nå er det alliansen vår som viser at vi har kvinnelige ledere, sier Annie Lööf, leder i Centern.

– Vi er i forandring og utvikling, alle fire partiene, sier Anna Kinberg Batra, leder i konservative Moderaterna.

Busch Thor ble valgt på en ekstraordinær partikongress, etter at Göran Hägglund i vinter ba om avløsning.

Hun er dermed den første kvinnen som leder KrFs svenske søsterparti. Nominasjonsprosessen løftet raskt frem Busch Thor fra posisjonen som kommunalråd i Uppsala til partitoppen.

LES OGSÅ: Konservativ kristen statsminister i Finland

Kvinner forandrer

For velgere flest bryter Busch Thor med gamle inntrykk av at det helst er menn som har makten i KD. Kommentatorer tror valget av henne kan åpne dører til nye velgergrupper. Slike trengs i KD, som ofte ligger under sperregrensen på gallupene.

Moderaternas leder, Kinberg Batra, var gjest under Høyres landsmøte i helgen og ble valgt som Fredrik Reinfeldts etterfølger i januar.

– Vi har et stort forbilde i Erna Solberg, alle sammen, sier Kinberg Batra.

– Når Busch Thor er på plass har tre av fire borgerlige samarbeidspartier kvinnelig leder. Betyr det noe?

– Det får velgerne avgjøre. Men det innebærer også at de fire alliansepartiene fortsetter sin politiske reise. Vi er i forandring og utvikling, alle fire, svarer Kinberg Batra.

LES OGSÅ: Slutt for svensk KrF-topp

Kvinnetrio

Centerns leder, Annie Lööf, som var gjest både under Venstres og Sps landsmøter, mener også det nye bildet av borgerlig side i politikken kan vekke velgere. Folkpartiet er partiet som fortsatt har mannlig leder: Halvt norske Jan Bjørklund.

– Jeg har truffet henne i noen sammenhenger, men kjenner ennå ikke Ebba Busch Thor. Men vi blir nå tre kvinner mot de tre mannlige partilederne på rødgrønn side. De sier de er feminister og er for likestilling. Men nå er det alliansen vår som har de kvinnelige lederne, sier Annie Lööf til Vårt Land.

I tiltredelsestalen i helgen betegnet Busch Thor likegyldigheten som den store fienden og ondskapen i samfunnet. Hun tok i følge den svenske avisen Dagen oppgjør med holdningen om at bare man betaler skatt så skal samfunnet ta seg av resten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Gode beslutninger må være forankret i noe. Det var ut fra de kristne verdiene at Europas demokratiske og humanistiske prinsipper ble formet, sa hun.

LES OGSÅ: Ikke nyvalg i Sverige – enighet med opposisjonen

Fra Livets Ord

Ebba Busch Thors foreldre var aktive i menigheten Livets Ord. Hun gikk på skole der og forteller til dagen.se at Bibelen var «et naturlig innslag i min oppvekst».

– Men jeg er oppvokst i et hjem der det var høyt under taket, forklarer hun.

Perioder av livet la hun kristentroen på hylla, men er i dag medlem av den svenske folkekirken og hører gjerne på lovsang som Hillsong sprer.

– Det er klart at min tro påvirker mine vurderinger og hvor jeg lander politisk. Politikk og religion er to ulike saker, men de påvirker hverandre, fastslår Busch Thor.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter