Nyheter

Første belgiske barn har fått hjelp til å dø

For første gang, siden Belgia fjernet aldersgrensen på aktiv dødshjelp i 2014, har en mindreårig fått lov til å benytte seg av muligheten til legeassistert selvmord.

– Heldigvis er det veldig få barn som blir vurdert for eutanasi, men det betyr ikke at man skal nekte dem retten til en verdig død, sier Wim Distelmans, leder for den belgiske eutanasikommisjonen, til nyhetsbyrået AFP.

En dødssyk 17-åring ble i forrige uke den første mindreårige som har fått innvilget sin søknad om aktiv dødshjelp i Belgia. Distelmans opplyste at det i denne saken var snakk om et sjeldent tilfelle av en dødelig sykdom hos et barn. Utover dette ble det ikke gitt mer informasjon.

LES OGSÅ: Han drap kona med sovetablettar. Ho ba han gjere det. Likevel slepp Mogens Arlund å sone i fengsel.

LES OGSÅ: Milde reaksjoner

Lang og kontrollert prosess

Belgia har siden 2014 tillatt aktiv dødshjelp uten nedre aldersgrense, for personer i sluttfasen av en dødelig sykdom.

– Siden lovendringen trådde i kraft har flere mindreårige bedt om eutanasi, men ingen forespørsler har tidligere blitt innfridd, sier Jacqueline Herremans, medlem i eutanasikommisjonen, til AFP.

Hun understreker at prosessen er svært kontrollert og ofte veldig lang, spesielt når det gjelder mindreårige. Blant annet må barn må være ved bevissthet og i stand til å ta rasjonelle beslutninger for å bli vurdert.

Videre blir alle forespørsler undersøkt av en gruppe leger og en uavhengig psykiater eller psykolog. Også foreldre må gi sitt samtykke når det gjelder personer under 18 år.

LES OGSÅ: Reiser til Belgia for å få dødshjelp

LES OGSÅ: Utvalg sier foreløpig nei til ny reservasjonslovgivning

Rekordåret 2015

I Nederland går aldersgrensen ved 12 år. Etter at loven i Belgia ble endret for to år siden, tillates dødshjelp nå for barn i alle aldrer. Belgia har dermed verdens mest liberale lovgivning på dette feltet.

Saken vekket heftig debatt i det tradisjonelt katolske landet, og innvendingene og protestene var mange. Resultatet ble imidlertid å tillate eutanasi til barn «i en håpløs, medisinsk situasjon med konstante og uutholdelige smerter som ikke kan lindres, og som vil medføre at personen dør i løpet av kort tid».

I fjor fikk 2.000 personer i Belgia innvilget aktiv dødshjelp – det høyeste tallet på ett år siden praksisen ble gjort lovlig for voksne i 2002. Det årlige antallet har de siste årene vokst kraftig. Mellom 2003 og 2013 skal 8.752 personer ha fått oppfylt sitt ønske om å dø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter