Nyheter

Forsker tror Trump vil dominere fremover

Donald Trump vant soleklart i delstaten New Hampshire.

Donald Trump er nå klar favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat, mener seniorforsker Svein Melby.

Trump vant soleklart i delstaten New Hampshire og har en foreløpig ledelse på 19 prosentpoeng ned til nestemann, viser tall fra CNN.

– Hvis dette fortsetter å være bildet fremover til supertirsdagen, vil Trump få et forsprang som er vanskelig å hente inn. Per i dag er Donald Trump klar favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat, men det er langt fram, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til NTB.

LES MER: Valgsirkuset som trollbinder hele verden

– Trump har større appell

Han peker på Ted Cruz, vinner av nominasjonsmøtet i Iowa 1. februar og tredjeplass-innehaver i New Hampshire, som den sterkeste utfordreren fremover.

– Når sirkuset reiser videre sørover, står han i utgangspunktet sterkere. Men jeg tror at Trumps antipolitiker-appell har en større velgerskare i partiet enn den konservative skaren Cruz baserer seg på.

I Iowa tok Marco Rubio en overraskende sterk tredjeplass, men deretter fulgte en svak debattopptreden og i New Hampshire kom han på femteplass.

– Når Marco Rubio faller gjennom slik som i debatten og New Hampshire, er det vanskelig å se at han vil komme tilbake som en samlende figur og ta opp kampen med Trump, mener Melby.

LES MER: «Det er lov å håpe at Trump blir en storkjeftet parentes i amerikansk politikk», skriver Helge Simonnes

Hillary sliter

Også demokratenes favoritt, Hillary Clinton, slitern. Professor Jennifer L. Bailey tror hun får en utfordring med å samle nok velgere framover. Clinton gikk på et klart tap mot Bernie Sanders i New Hampshire.

LES MER: «Han er blitt USAs nye likhetsprofet», skriver Beris Aalborg

En foreløpig opptelling hos CNN viser at Clinton fikk 38 prosent av stemmene under nominasjonsvalget i delstaten New Hampshire, mens hennes eneste utfordrer på demokratisk side, Bernie Sanders, vant med 60 prosent.

– Det er ikke overraskende at Hillary tapte i New Hampshire. Det er klart at hun har en utfordring foran seg, sier Bailey, som er professor i statsvitenskap ved NTNU, til NTB.

LES MER: Gud er på retur i USA, men ikke i valgkampen

– Ulempe å vite hva du gjør

– Hillary har vært med lenge, det er ikke så spennende, hun har ikke noe nytt å tilby. Folk vil ikke ha erfaring, det er en ulempe i amerikansk politikk å vite hva du gjør, mener professoren.

Hun sier at Clinton ikke har klart å fange opp de yngste velgerne, mens utfordreren Sanders appellerer til det amerikanske folket.

– Han snakker om ulikhet i samfunnet, og det slår igjennom hos mange.

– Men det er et stort spørsmål om Sanders kan vinne andre steder, sier Bailey.

Vårt Land følger valgkampen i USA. Les mer her!

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter