Nyheter

Forsker på omstridt radio

Forkynnelse på NRK er omstridt. Nå skal debattantene få et bedre grunnlag for å diskutere morgenandakten.

– Hva velger folk å snakke om når de har ørene til så mange ­tusen mennesker? Det er den største talerstolen vi har, sier prest Nils Terje Andersen om morgenandakten på NRK.

Det neste året skal Kristiansand-presten forske på hvilket bilde av Jesus andaktsholderne ønsker å formidle, og hvilket ­bilde lytterne sitter igjen med.

Programposten er omdiskutert og kritikken kommer fra flere leirer. Mange mener at NRK ikke skal ha forkynnende programmer, mens andre synes det bibelske budskapet er blitt tynnet ut. I februar gikk forfatter og prest Eyvind Skeie ut og pekte på at andaktene var et av de beste eksemplene på at det sentrale budskapet om Jesu død og oppstandelse i stor grad var erstattet av personlige fortellinger og religiøse kåserier.

LES OGSÅ: Stortingspolitiker anbefaler kollegaer som andaktsholdere

Vanskelig død

At andakten er kontroversiell, gjør bare Nils Terje Andersen mer nysgjerrig.

– Det er vanskelig å konkludere­ når man bare hører enkelt-­andakter. Det er en del innlegg som bærer preg av at man leter etter bestemte ord og vendinger som bekrefter at man hører ­ordentlig forkynnelse, sier Andersen, som skal analysere alle andaktene som blir sendt i år.

– Du var selv andaktsholder på NRK i mange år. Hvilket bilde av Jesus ønsket du å formidle?

– Jeg kjenner selv at det er vanskelig å forkynne at Jesus døde for våre synder. Da er det lettere å legge vekt på Jesus som et uttrykk for Guds kjærlighet, sier han.

Prosjektet skal også se på hvilket inntrykk lytterne sitter igjen med. Andersen skal sette sammen fokusgrupper med både troende og ikke-troende og se hvordan de ulike gruppene oppfatter det som blir forkynt.

– Jeg tror mange av andaktene har potensiale til å påvirke og kan være gode ord også for ­mennesker som ikke har et kristent livssyn, sier han.

Redaksjonssjef i NRK Livssyn og TV-utvikling, Njord Røv, ­synes det er spennende at radioandakten skal under lupen. NRK hadde for to år siden en evaluering av radioandakten. Tilbake-meldingene derfra var så sprikende at statskanalen ikke klarte å konkludere.

– En mer dyptgående ana-lyse med tilbakemeldinger fra et bredt spekter av publikum vil være svært viktig, sier han.

LES OGSÅ: Ga sprikende andaktsråd til NRK

Bedre likt

Røv forteller at ­redaksjonen opplever at ­andakten har gått fra en post som er mislikt av mange til i større grad å bli likt.

– Tidligere var det et større trykk på at NRK ikke skulle ha andakter. Vi får stadig tilbakemelding fra ikke-troende om at andakten er en god start på dagen. Det viser at vi gjør mye rett, og at vi ikke bygger et skille mellom troende og ikke-troende. Samtidig som andaktene har en tydelig forankring i det bibelske budskapet, sier Røv som er tydelig på at andakten er forkynnelse.

Han merker også at det er en forventning til hva en andakt skal være, og at NRK ikke alltid kan innfri denne fordi de ønsker å fornye andakten.

– Vi kan få reaksjoner hvis ikke Jesus nevnes, sier han.

Friksjonsfritt?

Tro og medier,­ en tverrkirkelig organisasjon som arbeider for kristen tro og gode verdier i mediehverdagen, synes det er flott at radioandakten får forskeroppmerksomhet.

– Skal vi som kristenfolk komme med saklige tilbakemeldinger til NRK, må de bygge på grundighet og faglighet, sier daglig leder Jarle Haugland.

– Tilbakemeldingene vi får, er at det kristne budskapet er ganske tynt, og at Jesus er mindre til stede, sier han.

– Er ikke det forståelig, all den tid de fleste lytterne ikke er kristne?

– Jeg kan forstå det, men det er en feilslått strategi. Det er en del av en større diskusjon: Hvordan skal det kristne budskapet nå ut? Skal man gjøre det mest mulig friksjonsfritt eller ved å være en positiv og annerledes stemme, spør Haugland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter