Nyheter

Forsker frykter overdoser på statlig heroin

Regjeringen vil gi opptil 400 rusavhengige assistert heroinbehandling. – Det ville vært mer effektivt å forbedre dagens legemiddelassisterte behandling, mener rusforsker.

– Heroinassistert behandling kommer med en slagside, sier Thomas Clausen, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF).

Aftenposten skrev fredag om regjeringens kommende prøveprosjekt, som skal gi assistert heroinbehandling til opptil 400 tunge rusavhengige. Clausen mener et slikt prøveprosjekt innebærer flere risikoer.

– Det er flere alvorlige utilsiktede hendelser knyttet til stoffet. Injisering løper risikoen for overdoser og infeksjoner. Å behandle med heroininjeksjon to til tre ganger om dagen, gir pasientene i mindre grad muligheten til å komme i en god rehabiliteringssituasjon, sier Clausen, som understreker at heroinassistert behandling også er et kostnadsspørsmål.

– Kostnadsmessig er det et spørsmål om man skal prioritere heroinassistert behandling for 200-300 mennesker, eller forbedre dagens legemiddelassisterte behandling og få til et bedre løp for flere rusmisbrukere, sier Clausen.

Helseminister Bent Høie ber nå Helsedirektoratet komme med forslag til hvilke rusmisbrukere som skal få tilbudet, hvordan utlevering av heroin skal foregå og de økonomiske konsekvensene det får, skriver Aftenposten. Prøveprosjektet kan være på plass i 2020 eller 2021.

LES MER: De unges 'rusrevolusjon'

Kan være alternativ

Ifølge rusforskeren har det danske prøveprosjektet, som foreløpig er det eneste i Norden, 200 til 250 deltakere. Prislappen ligger på rundt 80 millioner kroner i året.

Clausen mener også at dagens legemiddelassisterte behandling (LAR) kommer med mange av de samme gevinstene som heroinassistert behandling (HAB) vil ha: nemlig redusert kriminalitet og en forbedret helse- og livssituasjon for rusmisbrukere. På den annen side kan heroinassistert behandling være et tilbud til personer som ellers ikke vil oppsøke behandling. Det er når alternativet er et «kaotisk gateliv», at forskeren mener HAB-behandling kan være konstruktivt.

– Rusmisbrukeren kommer inn i ordnede forhold ved å møte opp på helsestasjonen tre ganger til dagen. Dette er en hensiktsmessig stabilisering både for pasienten og samfunnet, sier Clausen.

«Statsdop»

Kristelig Folkeparti reagerer sterkt på regjeringens planer.

– Det er trist dersom et rusavhengige mennesker møter et system som kun møter dem med mer rus, i stedet for behandling og hjelp til et liv uten rusavhengighet, sa KrFs Olaug Vervik Bollestad til Aftenposten.

Rusforsker Clausen mener Bollestads uttalelse er unyansert. Han mener behandlingen handler om å gi et medikament til rusavhengige som sliter med å få behandling. Debatten bør heller dreie seg om man skal prioritere heroinbehandling fremfor noe annet, eller om rusavhengige kan få både og.

– Jeg tror ikke at land som driver med heroinassistert behandling ser på dette som utdeling av statsdop. At vi ikke skal drive skadereduksjon, men utelukkende full behandling og skape totalrehabiliterte samfunnsborgere, er å sette opp motpoler som ikke er hensiktsmessig, sier han.

Ikke folkestrøm

Oslo kommune har allerede søkt om å få delta i forsøket, men også Bergen kommer til å søke om å delta, ifølge Aftenposten.

– Risikerer man at rusavhengige fra provinsene kommer til de store byene og dermed blir en stor belastning for ordningen?

– De stedene som tilbyr heroinassistert behandling vil kunne tiltrekke seg noen utenbys behandlingssøkende. Det er ikke snakk om noen folkestrøm. Man har ikke sett andre steder at det har blitt noen migrasjon, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter