Nyheter

Forsker «frikjenner» Islam Nets video

– Jeg finner ingen spor av oppfordring til vold, verken i innhold eller symbolbruk, sier Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Når jeg ser denne videoen får jeg ingen assosiasjoner til jihadister eller voldelige, militante grupper. Her er det lite og nøytral symbolbruk, sier Anne Stenersen.

Forskeren ved Forsvarets forskningsinstitutt har internett-jihadisme som spesialfelt. Hun har tidligere sett gjennom flere hundre propagandavideoer fra ekstreme og voldelige grupperinger som IS og Al-Qaida. I helgen la Islam Net ut en video på Youtube hvor leder Fahad Quereshi oppfordrer sine tilhengere til «verbal jihad» mot liberale muslimer. Her blir Linda Noor, leder i Minotenk; Shoaib Sultan, MDG-politiker og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge; og Ali Chisti, sønn av Norges første imam, nevnt ved navn.

Ekstremismeforsker Lars Gule har i Vårt Land beskrevet videoen som «militant». Linda Noor har beskyldt Quereshi for å bruke krigsretorikk. Anne Stenersen synes på sin side ikke at filmen minner om jihadistpropaganda.

– Quereshi bruker ingen typiske symboler som jihadister er kjent for å bruke. I stedet fremstår han som en islamsk predikant som forsøker å appellere til konservative muslimer for å få dem til å kjempe med ord – uten at det ligger noe implisitt voldelig i denne oppfordringen, sier Stenersen.

LES OGSÅ: Nå vil Islam Net-lederen ha dialog

Svært bevisste.

– I videoen kommer han også med en presisering mot slutten av videoen: Koranversene er ikke rettet mot folk som er nevnt i denne filmen, sier hun.

«På Youtube-innslaget har Quereshi lagt bort dressen og slipset, slik han vanligvis opptrer i norske medier, og iført seg en skinnende hvit kjortel. Regien, stemmeleiet, musikken og måten han bruker blikket, gir lett assosiasjoner til propaganda som slippes fra ekstreme muslimske organisasjoner», skrev Vårt Land på lederplass tirsdag.

At utenforstående kan tolke videoen i denne retningen, har Stenersen full forståelse for.

– Folk har forskjellig oppfatning om hva islam og muslimer er. Noen kan kanskje tenke at han fremstår skremmende med drakt og skjegg og assosiere det med terrorisme. Jeg personlig, som har sett utallige videoer fra terrorister, ser at Islam Net tvert imot har vært veldig bevisste på ikke å bli assosiert med terrorister. I stedet ønsker de å fremstå som konservative muslimer. Både helskjegg, hodeplagget og kjortelen er symboler på det. Den grønne bakgrunnen er islamsk farge.

LES OGSÅ: – Bør være forsiktig med aggressiv språkbruk

Skytevåpen og sverd.

– Hva er typisk for islamske propagandafilmer hvor det oppfordres til vold?

– Al-Qaida har for eksempel ofte et våpen eller en bokhylle med islamsk litteratur i bakgrunnen. En bokhylle symboliserer ikke vold, og Islam Net kunne absolutt hatt med dette, men de kan bevisst ha unngått det for ikke å bli assosiert med Al-Qaida, sier hun.

– Andre typiske jihadistsymboler er skytevåpen, sverd og hester, som skal gi assosiasjoner til Muhammeds krigere som red med sverd. Svarte flagg med hvit skrift brukes av militante grupper, forteller Stenersen.

At Islam Net-lederen bruker ordet «jihad» synes ikke Stenersen er spesielt oppsiktsvekkende.

– Selve ordet «jihad» betyr rett og slett streben. Å oppfordre til jihad med pennen er ikke uvanlig, sier hun.

Kleskode.

Islam Net-leder Fahad Quereshi sier at både bakgrunnsmusikk, stemmeleie og kulisser ikke er unikt for filmen som han publiserte i helgen. Liknende effekter går igjen på andre filmsnutter som Islam Net har lagt ut på Youtube-kanalen sin. Her er også kleskoden den samme.

– Når jeg snakker til et muslimsk publikum, har jeg denne type klær på. Det samme gjelder når jeg er i moskeen. Går jeg på kjøpesenter har jeg jeans og genser. Alt til sin kontekst og setting, sier han.

LES OGSÅ: – Qureshi har ikke monopol på islam

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter