Politikk

Fornyer kontantstøtten med «deltid» og krav

KrF vil gjøre kontantstøtten mer fleksibel og innføre «deltid» og krav om språkopplæring. Partiet går til kamp mot tidsklemma.

Foran partiets landsmøte i helgen, står både KrF-leder Knut Arild Hareide, familietalsmann Geir J. Bekkevold og nestleder Dagrun Eriksen bak en uttalelse med nye tiltak for å løfte partiets familiepolitikk.

– Kontantstøtten må bestå, men vi stiller noen krav til de som har hatt opphold i kortere tid enn tre år og som trenger språkopplæring, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Går det som Hareide vil, kommer KrF til å gå ut av landsmøtet med en modernisert kontantstøttemodell og en forpliktende kamp for økt barnetrygd. Om kort tid venter stortingsforslag om den nye «familiepakken».

LES OGSÅ: Dette er kampsaker i KrFs familiepakke foran valget

«Latterlig naivt»

I samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre har KrF fått økt kontantstøtten. Fra juli i år skal den være på hele 7500 kroner måneden.

Men partier fra SV til Venstre – og fra enkeltpolitikere i den blå leiren – kritiseres kontantstøtten for å stimulere innvandrerkvinner til å unngå å sende barn der norsk kan lære: I barnehage.

– Å tro at det å fjerne kontantstøtten betyr at du har løst integreringsutfordringen, er latterlig naivt, smeller det fra Hareide, som likefullt varsler at KrF nå tar grep om utfordringen.

LES OGSÅ: Vraket KRLE-fag kan få ny sjanse

Fleksi-modell

Partiet vil gjøre støtteordningen mer fleksibel for alle: KrF vil gjøre det mye enklere å kombinere kontantstøtte med barnehage.

– I dag sier ordningen fem dager med barnehage – eller fem dager med kontantstøtte. Vi vil gjøre det mer fleksibelt, slik at man kan velge «3-2 løsning» eller «4-1 løsning» – altså eksempelvis kombinere tre dager i barnehage med to dager med kontantstøtte, forklarer Hareide.

KrF vil altså gi ettåringer en mykere og mer gradvis introduksjon til barnehagelivet. I tillegg tas et nytt grep:

– Det er ikke «kravmentalitet» fra oss, men det vil nok fremstå som et krav: At de som har bodd kortere enn tre år i Norge, kan kombinere kontantstøtte og språkopplæring, sier Hareide

– Altså motvirke «fella» at innvandrerbarn holdes hjemme?

– Ja, du kan få kontantstøtte og gratis kjernetid. Men du må ta språkopplæring. For de som ikke har gjennomført introduksjonsprogrammet med språk, får et krav om språkopplæring for å få kontantstøtte.

Verdens beste

Dette skal kunne kombineres med barnepass. KrF vil ha flere åpne barnehager med «integreringsfokus» og vil lovfeste ettåringers rett på deltidsplass i barnehagen – i kombinasjon med kontantstøtte.

– Når Jonas Gahr Støre sier Ap skal bli verdens beste i politikk for hav og for e-helse, skal KrF gjøre Norge til verdens beste land for familier, lyder det fra Hareide.

Derfor vil KrFs vedtak kommende helg også inneholde forslag om en fornyet og forbedret barnetrygd.

– Vi kan ikke fortsette utviklingen der nivået på barnetrygden har stått i ro siden 1996. Det er over tyve år og etter 20 magre bør det nå komme 20 gode år for barnetrygden, sier Hareide.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg med gjestevisitt i Aps KRLE-debatt

Tidskonto kan komme

Dessuten vil KrF ha på bordet tiltak mot «tidsklemma». Partiet vil jobber for å få satt ned et offentlig tidsbruksutvalg.

– Vi vil at et utvalg skal se på løsninger. Da må utgangspunktet være familienes premisser – og ikke interessene til partene i arbeidslivet. Jeg kjenner på tidsklemma. Det er et paradoks at foreldre jobber mest når barna er små. Derfor kan en tidskontoløsning kan være løsningen og det bør et utvalg utrede.

Kontant diskusjon

«Kontantstøttens mor», KrFs eks-minister Solveig Sollie, er ventet til landsmøtet. Der vil det også bli debatt om «intensiv» kontantstøtte: Inntil 6 måneder med dobbel kontantstøtteutbetaling per måned.

– Vi bør heller gå for en fornyelse av støtten, gjennom å gjøre kontantstøtten mer fleksibel, sier imidlertid Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk