Nyheter

Forkynning må følge personvernsregler

Tirsdag avgjorde EU-domstolen at Jehovas Vitner er ansvarlige for å beskytte personinformasjon de samler inn gjennom dør til dør-forkynning.

– Vi har ikke problemer med å følge alle pålegg som måtte komme fra myndighetene. Det gjør vi selvsagt, sier Tom Frisland.

Han er talsperson for Jehovas Vitner i Norge. Frisland sier han ikke er kjent med EU-dommen vedrørende Jehovas Vitner i Finland, men at det allerede tas skritt for å etterkomme de nye reglene personversreglene som trer i kraft 20. juli.

– Vi har informert alle menigheter og forkynnere om de nye reglene.

LES OGSÅ: Jehovas Vitner har hatt det hardt flere steder i verden.

Nye regler

Det er etter de nye reglene om håndtering av personopplysninger i EUs Personvernsforordning, at Jehovas Vitner i Finland har blitt dømt.

Spørsmålet som ble reist for EU-domstolen dreide seg om hvorvidt dør til dør-forkynnere fra Jehovas Vitner måtte følge EUs regler vedrørende personvern. Forkynnerne noterte nemlig ned informasjon om de som de forkynte til. Informasjonen, hevdet finske myndigheter, var å regne for personopplysninger som måtte behandles etter reglene om personvern.

EU-domstolen gir bare anbefalinger til hvordan regelverket bør tolkes, så det er opp til finsk domstol å avgjøre hvorvidt Jehovas Vitner har brutt reglene.

Reglene for håndtering av persondata ble ved Personvernsforordningen skjerpet, noe som betyr at Jehovas Vitner vil måtte forbedre sitt system for beskyttelse av eventuell informasjon som skrives ned. Gjør de ikke det kan de bli pålagt bøter på flere millioner euro.

Også Norge

De nye reglene i Personvernsforordningen trer i Norge i kraft 20. juli, men overgangen til det nye regelsettet blir ikke nødvendigvis stor.

– Vi har allerede en personopplysningslov fra før av, og i den står det mye det samme som i Personvernsforordningen, sier Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

Han forklarer at de nye reglene først og fremst vil skjerpe reglene for hvilket rettslig grunnlag man har for å lagre persondata, informasjonen man gir til dem man samler den om og rutinene for å holde dataen sikker.

– Det er ingen revolusjon av lovverket, men snarere en evolusjon.

Judins kollega og fagdirektør i Datatilsynet, Knut Brede Kaspersen, forklarer videre at de allerede har mottatt en klagesak vedrørende innsamling av personopplysninger og religiøs virksomhet, men vil ikke utdype hva dette gjelder.

– Reglene rundt bruken av sensitiv informasjon blir strammere. Jehovas Vitner er som alle andre og må følge de nye reglene som kommer, sier Kaspersen.

Lagrer ingenting

Frisland er på sin side sikker på at Jehovas Vitner i Norge er innenfor de nye reglene.

– Menighetene lagrer ingenting om de man forkynner til, sier han.

Han forklarer at forkynnere tidligere har noterte enkelte stikkord for å finne frem til dem man har snakket med tidligere, så vel som å huske hva man snakket om.

– Tidligere når man har gått fra hus til hus har man ført ned hvilke temaer man har snakket om, slik at man husker hva man skal snakke om neste gang. Det er også opp til hver enkelt forkynner å finne tilbake til dem man tidligere snakket med, og da noterte man kanskje navn og sted, sier Frisland.

LES OGSÅ: Jehovas Vitner inntok nylig Oslo i stor stil.

Rammer også nordmenn

Siden Norge er en del av EØS er også rettspraksis fra EU-domstolen relevant i Norge. Dermed kan dommen i Finland få utslag for norske trossamfunn om de ikke retter seg etter de nye reglene om personvern.

– Avgjørelsen som gjelder EU-domstolens forståelse av forordningen vil fungere som et tungt argument for at forordningen også må forstås på samme måte i Norge, forklarer Finn Arnesen, professor ved Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Så det betyr at Jehovas Vitner i Norge må innfinne seg på samme måte som Jehovas Vitner i Finland?

– Ja, det stemmer.

Forøvrig har Den norske kirke sendt et rundskriv hvor de forklarer hvilke endringer lokale menigheter må gjøre for å etterfølge de nye reglene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter