Nyheter

Foreslår take-away-avgift for miljøets del

Forbudet mot engangsplast må omfatte mer enn bare plast, mener Hold Norge Rent. Forbrukerrådet foreslår en egen avgift på take away-mat.

Av Tor Sandberg, tor.sandberg@dagsavisen.no

EU-direktivet som vil bety slutten for blant annet engangsbestikk, tallerkener og sugerør i plast, er ventet å tre i kraft også i Norge neste sommer. Det vil likevel ikke innebære en framtidig garanti for pene, rene strender.

– Frivillige som rydder i naturen, finner både emballasje til sanitærartikler og kondomer, pakkebånd og strips, forladninger og haglpatroner, engangsgriller og snus inkludert snusboksene. Alt dette må innlemmes i direktivet dersom vi skal gjøre det til noe som bekjemper forsøplingen på hjemmebane.

Det sier Kine E. Martinussen, fagleder hav og marin forsøpling i Hold Norge Rent.

Omstillinger allerede

Det kommende forbudet mot engangsplast har lenge vært på trappene, og daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) varslet at et kunne være på plass i sommer. Store omstillinger er likevel forlengst i gang i flere bransjer.

Av et notat fra Mepex Consult, ferdigstilt i august i fjor, går det blant annet fram at utfasingen av bomullspinner i plast da «allerede (var) gjennomført i store deler av markedet». De er blitt erstattet av bomullspinner i papp.

På samme tidspunkt var overgangen fra engangs plastbestikk til gafler, kniver, skjeer og spisepinner av tre «godt i gang».

Plasttallerkener var i ferd med å bli erstattet av papptallerkener, mens sugerør i plast ble byttet ut med sugerør i papp eller bare fjernet uten at noe nytt å suge på kom i stedet.

Dette løser likevel ikke det fundamentale problemet med forsøplingen av naturen, påpeker Hold Norge Rent.

«Å erstatte plastprodukter med andre engangsprodukter laget av alternative materialer som papp og tre (…) kan i verste fall føre til økt forsøpling. En skje i tre kan oppfattes som organisk, og dermed blir terskelen for å forsøple lavere», skriver organisasjonen i sitt høringssvar til Miljødirektoratet, om det kommende forbudet mot engangsplast.

Mer ombruk

Svaret på denne utfordringen er å erstatte engangsproduktene - uansett hva de er laget av - med produkter som kan brukes flere ganger, mener Hold Norge Rent. Ombruk må rett og slett bli normen.

– Målet må være å finne gode tiltak «lenger opp» i systemet, framfor å innlemme ett og ett produkt i EUs engangsplastdirektiv over tid, sier Martinussen.

Forbrukerrådet peker på en annen god grunn til mer ombruk i tiden framover:

«Produksjon, transport og avfallsbehandling av andre materialer, for eksempel papir, papp eller andre fornybare ressurser som bambus, skaper også betydelige mengder CO2-utslipp», påpeker Forbrukerrådet i sitt høringssvar til Miljødirektoratet.

Take-away-avgift

– Hva slags andre tiltak mener dere må til?

– Det kan for eksempel være avgift på «take away»-emballasje, uavhengig av hvilket materiale som er brukt, sier svarer Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Han nevner også pantesystemer der forbruker for eksempel kan hente kaffe eller mat med seg uten egen beholder, og at beholderen etterpå returneres.

Hold Norge Rent på sin side, mener at det bør vurdere å regulere utdelingen av tilbehør som sausposer, engangsbestikk og servietter, uansett materiale, i forbindelse med kjøp av take-away.

Engangsprodukter i materialer som glass og aluminium er også et problem når disse kommer på avveie, påpeker de.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter