Nyheter

Foreldre, tanter og onkler bidrar til ro og orden

Denne helgen samles 13.000 russ i Kongeparken i Rogaland. Der passes de på av kameraer­, vakter og tusen frivillige.

De siste ukene har det vært flere nyhetsoppslag om voldtekter, fyll og dop i forbindelse med russetiden.

– Vår erfaring er at det som er omtalt er noen få som ødelegger for flertallet. På landstreffet ser vi fantastisk mye flott ungdom som er her for å feire 13 års skolegang. De har fått et ufortjent dårlig rykte, vi syns russen bare blir bedre og bedre hvert år, sier presseansvarlig for landstreffet, Åsmund Lund, til NTB.

Han påpeker at russen for eksempel drikker mindre og mindre:

– Jeg tror det er fordi vi får flere og flere aktiviteter der de kan delta i hvert år. De må komme seg ut og være med på alt dette.

Mye sikkerhet

Fredag åpnet alle spisestedene og alle aktivitetene på treffet. I løpet av helga blir det blant annet 30 arrangementer fordelt på sju scener.

I år som i fjor vil store deler av området være kameraovervåket. Det er også streng kontroll med at kun russ med billetter oppholder seg på landstreffet. I tillegg flytter lensmannen i Gjesdal kontoret sitt inn i Kongeparken for helga, sammen med en seksjon av brannvesenet og personell fra Røde Kors.

– Det absolutt viktigste for sikkerheten her er likevel våre 1.000 frivillige, de fleste er foreldre, tanter og onkler, mange med lang erfaring, som legger ned over 9.000 dugnadstimer her. De har veldig god kontroll og har sine områder der de patruljerer­ og stiller opp hvis det trengs, sier Lund.

Strenge

Lund understreker at de har gjort det til tradisjon å være strenge:

– Vi har nulltoleranse for lovbrudd og slår hardt ned på enhver tendens der. Om noen prøver seg er det rett ut, ikke noe mer party.

Politiet bekrefter Lunds uttalelser­:

– Landstreffet har som regel gått veldig greit for seg, nesten overraskende greit når du tenker på hvor mange som kommer dit, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm ved Sør-Vest politidistrikt.

Hotellstreiken skal ikke ha fått mye å si for russ som har bestilt rom. I verste fall er det snakk om redusert servicetilbud på hotellene. Det er altså ikke fare for storinnrykk av russ som sover ute under åpen himmel i mangel av overnattingssted:

– Det er for øvrig meldt supert­ vær i helga, så det er neppe farlig å sove ute, selv om det kan bli kjølig om natta, sier Løklingholm.

NTB

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter