Nyheter

Fordømmer angrep på flyktningleir og ber om våpenhvile i Libya

FNs sikkerhetsråd fordømmer luftangrepene mot flyktningleiren i Tajoura Libya

Sikkerhetsrådet ber også om en rask nedtrapping av konflikten i landet, og ber partene om å igjen møte til mekling med FN.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya har pekt på opprørsgeneral Khalifa Haftar som den skyldige for angrepet. Haftars talsmann Ahmad al-Mesmari avviser anklagene, og sier ansvaret ligger hos regjeringen.

Sikkerhetsrådet uttrykket også stor bekymring over den forverrede humanitære situasjonen i landet og i flyktningleirene. De understreket at forholdene er libyske myndigheters ansvar.

USA ville ikke skriver under

Sikkerhetsrådet kalte inn til krisemøte bak lukkede dører onsdag, men klarte da ikke å komme fram til en felles uttalelse om angrepet. Årsaken skal ha vært at USA ikke ville godkjenne uttalelsen om å fordømme angrepet, og både Russland og USA har nektet å kritisere Haftar.

Alle de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd har imidlertid stilt seg bak uttalelsen fredag.

USAs delegasjon måtte vente på godkjennelse fra det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge anonyme diplomatkilder til DPA.

53 døde

Tirsdag kveld ble Tajoura, som er en forstad øst for Libyas hovedstad Tripoli, rammet av to luftangrep.

Minst 53 personer er døde i angrepene, ifølge FN, som opplyser at flyktninger som forsøkte å rømme, kan ha blitt beskutt. Minst 130 personer er såret.

Angrepet tirsdag er det blodigste siden Haftar i april rullet i gang en offensiv som har til hensikt å erobre Tripoli. Opprørsgeneralens LNA-milits tok i februar kontroll over det sørlige Libya.

---

Libya

  • * Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.
  • * En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.
  • * Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.
  • * En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.
  • * I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.
  • * Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en tredje regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj. Denne anerkjennes ikke av nasjonalforsamlingen i Tobruk og har liten reell makt.
  • * Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.
  • * 4. april innledet LNA og andre militser som er lojale til Haftar, en militær offensiv for å ta Tripoli.
  • (NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter