Nyheter

– Folkekirken er profilløs

Mf-professor Jeppe Bach Nikolajsen hevder at folkekirken har mistet sin brodd når den skal favne så bredt som den gjør. – Evangeliet er ikke kraftløst, sier Solveig Fiske.

– Kirken er blitt profilløs og må anerkjenne at den er en tydelig sosial aktør, sier Jeppe Bach Nikolajsen.

Han er lektor ved Menighedsfakultetet i Aarhus og tilknyttet professor ved Menighetsfakultetet i Oslo. Han har i en årrekke forsket på ulike sider ved «kirkens rolle i et pluralistisk samfund», noe som også har gitt navn til hans nyeste bok.

LES MER: Ønsker mindre folkekirkelig styring

Spennende muligheter

I boka hevder han at kirken ikke lenger er for alle, men kun noen få, som ifølge Nikolajsen er de som betrakter seg selv som personlige kristne.

Følgelig må folkekirken ­fremme et «kristent fellesskap, levemåte og forståelse av egen tilværelse som ikke deles av hele samfunnet», mener han.

– Dette medfører nye teologiske betoninger og spennende muligheter for folkekirkene i hele Skandinavia. Da kan ­kirken ­tydeliggjøre sin profil, som på visse måter vil være ulik samfunnet forøvrig.

Hva legger du i «kristen ­levemåte?»

–Pluraliseringen i ­samfunnet har også fått betydning for hvordan kirken tenker om etikk. I ­bibelske skrifter handler det blant annet om å holde fred, være ydmyk og vise barmhjertighet med de svakeste.

Er ikke dette allmenne, ­humanistiske verdier?

– Det kan man si. Men det finnes noen grunnleggende sider ved et kristent liv som skiller seg fra andre livssyn, som man må verne om. Ulike livssyn har for eksempel ulike syn på døden, sier han.

Tydeligere profil

For Nicolajsen er dette et spørsmål om kirkens retning videre. Hva skal en kirke i et pluralistisk og stadig mer sekulært samfunn gjøre for fortsatt å være relevant? Om man anerkjenner at kirken ikke er for alle, kan man igjen bli en tydelig samfunnsrefsende ­stemme, hevder Nicolajsen.

– Mange sier at fallende medlemstall medfører en langsom død for folkekirken. Jeg ser dette som et gunstig øyeblikk, at kirken nå kan få en tydeligere profil og kan bidra selvstendig til samfunnet, sier han.

Lære av frikirkene

Store norske leksikon definerer folkekirke som «kirkesamfunn som prinsipielt omfatter hele folket». Noen setter også spørsmålstegn ved selve folkekirketanken, ut fra synet på det moderne samfunn som pluralistisk og sekulært.

Setter du spørsmålstegn ved folkekirketanken?

– Jeg tror de skandinaviske folkekirkene skal holde fast i og glede seg over at de er så innvevd i samfunnet. På den andre siden må man også anerkjenne at den frikirkelige tradisjonen har noen innsikter som man kan lære av i dagens situasjon, sier Nikolajsen.

«Folkekirken er tydelig»

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er en varm forsvarer av folkekirken og har hørt påstandene om at den er profilløs før. I det spørsmålet er hun helt uenig med Nikolajsen.

– Det er ingen motsetning mellom å favne bredt og samtidig ha en tydelig profil. Den norske kirke er en bred folkekirke og er tydelig i sin åpenhet for alle som ønsker å høre til. Vi forkynner evangeliet bredt ut i det mang­foldige samfunnet vi lever i. En bred folkekirke kan leve ­synlig og tydelig side om side med ­andre trossamfunn, sier hun.

Hun får støtte av Solveig Fiske, biskop midt i folkekirkens ideologiske hjerte, Hamar.

– For meg høres det rart ut at folkekirken er profilløs, når den i så stor grad setter søkelyset på viktige kristne verdier, som forvalteransvar, menneskeverd og solidaritet. Her er den norske folke­kirken en tydelig stemme, sier hun og legger til:

– Evangeliet er ikke kraftløst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter