Nyheter

– Folk er slitne av å ikke få det bedre

Den arabiske våren i Tunisia skulle ende med at folk fikk det bedre. Syv år senere er folk slitne av at de har det like ille, sier religionsviter.

«Revolusjonen har ikke gjort noe for dagliglivet vårt. Hverdagen blir bare verre og verre».

I flere dager har det vært omfattende demonstrasjoner i Tunisia. De protesterer mot regjeringens budsjettkutt. Demonstrantene har ropt om «sult og fattigdom» og anklaget «tyver» for å ha «stjålet landet». Men de har også tatt fram slagord fra revolusjonen i 2011: «Arbeid, frihet og verdighet».

På søndag var det nemlig sju år siden landets diktator gjennom 23 år, Zine al-Abidine Ben Ali, ble sendt i eksil til Saudi-Arabia. Og det er vanlig med demonstrasjoner i forbindelse med årsdagen.

Vellykket

Slagordene er like aktuelle fortsatt, selv om Tunisia regnes som det eneste landet der den arabiske våren faktisk førte til en vellykket demokratisk prosess.

– Men man kan ikke spise demokrati, sier Ragnhild Johnsrud Zorgati. Hun er religionshistoriker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Hun har også hatt et års forskningsopphold i landet, og reiser fortsatt dit tre ganger i året. Slik oppsummerer hun det som skjer i Tunisia nå:

Prisene har gått opp, momsen har økt. Ikke på basisvarer som olje, mel og brød, men for eksempel på bensin. Arbeidsledigheten er så høy som 35 prosent blant de unge.

– Framtidsutsiktene er bleke. Folk er slitne av at det ikke er blitt bedre. For det var det den arabiske våren skulle ende i: At folk fikk det bedre, sier hun.

Les intervju med den tunisiske filmregissøren Mohamed Ben Attia: – Som en forelskelse.

Turismen lider

Turismen er svært viktig for Tunisia, og har lidd kraftig de siste årene. Det var ikke flust med mennesker som kom på besøk rett etter 2011. Så har det vært to terrorangrep på turistmål, og det har lagt næringen fullstendig i ruiner. Først nå, sist sommer, begynte det å ta seg litt opp igjen.

– Tunisia har et fantastisk potensial! Antikke ruiner, interessant historie, slående strender og ikke altfor mange mennesker, sier hun.

Men at turismen ligger brakk, har store, økonomiske ringvirkninger for Tunisia. Og hvordan tiltrekker man seg utenlandske investorer i et land hvor økonomien er dårlig, korrupsjon skjer, og de politiske forholdene er usikre?

Dessuten regnes hele 50 prosent av økonomien som svart, eller det man kaller en «uformell» eller «parallell» økonomi. Det vil si at staten kun har innblikk i halvparten av det som skjer, og dermed går glipp av store skatteinntekter.

Høyt utdannet

Tunisia har en høyt utdannet befolkning. Mange bruker dette som forklaring på hvorfor den arabiske våren startet akkurat her. Ragnhild Johnsrud Zorgati utdyper:

– En ung, velutdannet og kritisk del av befolkningen som stiller spørsmål, kombinert med tilgang til verden gjennom internett – var med på å danne grunnlaget for revolusjonen.

– I dag har Tunisia ytringsfrihet. Debatten er mer variert, andre og kritiske stemmer kommer til orde. Det er bra. Nedsiden er at økonomien går så dårlig.

Polygami forbudt

Hun trekker fram blant annet kvinners stilling, hærens posisjon som underordnet, sivilt styre, og at landet ikke er en oljenasjon som tre årsaker til at Tunisia skiller seg ut i regionen. Landet avskaffet polygami i 1956 og ga kvinner samme rett til skilsmisse som menn. Dette skjedde blant annet gjennom nytolkning av de religiøse tekstene, forklarer hun, og kaller det et tveegget sverd for kvinner under Ben Alis regime. På den ene siden var det en del av diktaturets propagandavelde; de kunne si de fremmet kvinnerettigheter og likestilling. Men samtidig ble andre menneskerettigheter forsmådd.

– Mange feminister var redde for hva som ville skje etter revolusjonen og da islamister fikk flertall ved det første frie valget i landets historie. Kvinner har kjempet hardt og har bedre formelle rettigheter nå, sier Zorgati.

Hun poengterer at folk, som overalt, ønsker en verdig hverdag. De ønsker interessante jobber, å ha tro på framtiden og bygge landet.

– Kommer det til å skje?

– Ja det tror jeg. Selv om mange flinke tunisiere forlater landet for å få jobber andre steder, er det en tydelig vilje blant folk: «Får ikke regjeringen eller staten det til, får vi gjøre det selv.»

Synagoge påtent

På søndag demonstrerte over 1000 mennesker i hovedstaden Tunis. Innenriksdepartementet i landet opplyste, i følge NTB, at over 800 er pågrepet sist uke, mistenkt for å ha deltatt i voldshandlinger, tyveri og plyndring. En AFP-korrespondent i den nordlige landsbyen Siliana, fortalte at politiet avfyrte tåregass mot et titalls ungdom som kastet stein mot dem i over tre timer. Ellers ble det meldt det om relativ ro i mesteparten av landet.

Natt til onsdag forrige uke ble dessuten en synagoge på øya Djerba sørøst i landet forsøkt påtent, skriver NTB. Flere bensinbomber ble kastet mot den kjente synagogen, men ingen ble skadd, opplyser Elie Tarbelsi, en tunisisk jøde, til nyhetsbyrået DPA.

I 2002 ble 21 personer drept i et selvmordsangrep mot synagogen, deriblant 14 tyske turister.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter