Nyheter

– Føler oss maktesløse

Foreldrene frykter for sønnens helse og økonomi. – Når han ikke lenger har verge, er det fritt fram, sier faren.

– Vi blir bekymret. Klarer han dette? Vi ser at det begynner å gå utover helsen hans. Han har alkoholproblemer, og det blir verre med fri tilgang til penger. Han trenger at noen regulerer dem for ham, sier foreldrene til en sønn i 30-årene som er lettere psykisk utviklingshemmet.

Han var inntil nylig under vergemål.

LES OGSÅ: – Ivaretar ikke de vergetrengende

Nødvendig

Av hensyn til sønnen, er foreldrene og sønnen anonymisert. Foreldrene har tatt kontakt etter at de leste artikkelen i Vårt Land 26. oktober om stiftelsen Stopp Diskrimineringen, som sammen med over 120 andre organisasjoner ønsker å avskaffe vergemålsloven fordi de mener loven bryter med menneskerettighetene.

Foreldrene mener vergemålsloven er nødvendig, og at det finnes mennesker som trenger verge, slik som deres sønn.

– Når man ikke har forutsetninger for å ta vare på seg selv og sin økonomi, så må det være noen som har myndighet til å sette grenser, om så midlertidig, slik at den hjelpetrengende ikke havner i økonomisk uføre som er til større belastning både for en selv og for samfunnet, understreker foreldrene overfor Vårt Land.

Les også: – Umyndiggjør med legeerklæring

– Forbrukslån

Sønnen har vært under vergemål i hele sitt voksne liv, med faren som verge. Etter sønnens eget ønske og avgjørelse fra Fylkesmannen, ble vergemålet opphevet. Begge foreldrene understreker at de gjerne skulle ønske sønnen hadde verge utenfor familien, og at ønsket om vergemål for sønnen ikke handler om deres behov for kontroll.

Sønnen ble utredet for lettere hjerneskade da han gikk i grunnskolen. Foreldrene sier han sliter med konsentrasjonsvansker, rus og sinnemestring, og har utfordringer med å ta vurderinger og å se konsekvenser.

– Vi har opplevd flere ganger at han har vært i ferd med å inngå avtale om dyre forbrukslån som han ikke har hatt bruk for. Så lenge jeg var verge kunne jeg forhindre det gjennom tilgang til nettbanken hans. Men når han nå ikke lenger har verge, er det fritt fram, forteller faren.

Grenser

Etter at vergemålet ble opphevet, opplever foreldrene at de allikevel har et stort ansvar som pårørende.

– Vi føler oss maktesløse og bekymret for hva som skjer. Klarer han å styre pengene? Vi kan ikke la være å gi ham veiledning. Han forstår i liten grad hva offentlige vedtak og brev som berører han selv betyr. Så lenge det ikke finnes et annet system, blir det oss pårørende som må ta byrden, sier foreldrene.

– Hva tenker dere om at flere ønsker å avskaffe vergemålsloven?

– Og erstatte den med hva? Vi ville ikke hatt noe imot et annet system, men i dag har vi ikke det. Fylkesmannen sier at sønnen vår trenger en mildere form for hjelp enn verge, men det finnes jo ikke, svarer foreldrene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter