Religion

Føler ikke ansvar for å dele troen

Stadig færre kristne føler et personlig ansvar for å dele troen sin med andre. – Forskjell på å være åpent kristen og snakke om troen sin overalt, mener MF-studenter.

– Det er ikke ofte jeg har fått høre at jeg har et ansvar for å fortelle mine ikke-kristne venner om Jesus. Jeg tror det har mye å gjøre med at det er en annen virkelighet enn det var for 20-25 år siden, sier Tor Olav Gauksås (26), som studerer teologi ved Det teologiske menighetsfakultet (MF).

Usikkerhet

En fersk, amerikansk undersøkelse utført av Barna Group, viser nemlig at kristne føler seg stadig mindre forpliktet til å evangelisere. I 1993 var det 89 prosent som svarte at det er enhver kristens ansvar å dele troen sin. I 2017 hadde tallet sunket til 64 prosent.

Gauksås er en av dem som kan kjenne seg igjen i statistikken.

– Jeg vet ikke om jeg er sikker nok på at det er bekjennelse av den kristne tro som avgjør folks skjebne ved livets slutt, til at jeg ved enhver anledning skal få mennesker til å si at de tror på Jesus. Samtidig er jeg er usikker på hvor effektivt det vil være.

LES MER: Stadig færre misjonerer

Ulik forståelse

Han og medstudentene Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg (25) og Christian Volden (24) tror den amerikanske undersøkelsen viser en tendens som også gjelder i Norge.

– I dag vet vi kristne at mange tenker annerledes, og vi skjønner at de er vanlige folk som ikke nødvendigvis har det fælt og savner Jesus hele tiden, mener Gauksås.

– Jeg synes det er vanskelig å ta opp troen min med venner som ikke er kristne. Men man kan være tydelig på at man er kristen uten å preke noen i senk av den grunn, skyter Volden inn.

Det er alle enige om. Og denne tankegangen legger også føringer for hvordan de bruker sosiale medier.

– Jeg har alltid syntes det har vært litt kleint med de som deler mye bibelvers og slikt på Instagram, men jeg har ingen problem med å vise at jeg går i kirken for eksempel, sier Volden.

FIFA-kveld med gutta

Berg opplever at mange venner deler troen sin på Facebook.

– Men det kan være de inviterer til en klimademonstrasjon i regi av KFUK-KFUM for eksempel. Det finnes veldig mange uttrykk for tro. Altfor ofte innsnevrer vi det til å invitere til en gudstjeneste eller dele et bibelvers. Tro er noe som angår hele livet.

Han tror det er et definisjonsspørsmål, og at mange tenker på «ansvar» som å måtte si til sidemannen på skolen at man tror på Jesus. Da tror han mange vil si nei.

– Jeg føler likevel et ansvar for å dele troen min. Men jeg tror for eksempel det ligger en forkynnelse i å være med gutta og spille FIFA. Det å være en plass og ikke nødvendigvis sitere Bibelen, men vise at jeg som prestestudent samtidig er tilstede i livet på den måten. Jeg tror det fremmer evangeliet. Men det må ikke gå på bekostning av at vi av og til må snakke klart og tydelig om tro heller.

LES OGSÅ: Her tror 77 prosent at Bibelen er Guds tro

Kirkens ansvar

Den amerikanske undersøkelsen viser at mens kun 10 prosent mente det var den lokale menighetens ansvar å evangelisere i 1993, er det nå hele 30 prosent som mener dette er kirkens ansvar.

Tormod Engelsviken, professor emeritus i misjonsvitenskap ved MF, fremhever den personlige vitneplikten som et grunnleggende trekk ved den kristne menighet.

– Jeg har sett mye på vekkelsesbevegelser i utlandet, og for eksempel i land som Kina har kirker vokst veldig sterkt nettopp på grunn av at enkelte mennesker har vitnet og delt det kristne budskap med familie, venner og kolleger.

Engelsviken tror at man i vesten i større grad ser religion som noe privat.

– Det har mye med den kulturelle utviklingen å gjøre, og at man ikke ønsker å forandre folk. I tillegg er det mye fokus på dialog og respekt for andre religioner.

Vitnetjeneste

I likhet med studentene antar han at det i Norge er mindre vekt på plikten til personlig vitnetjeneste enn det var før.

– Å fortelle om sin tro er akseptert av de fleste. Men forstås det bibelsk, som å omvende en annen person, da blir det kontroversielt. Det kan være noen tenker at den oppgaven må kirken ta.

MF-professoren tror en mer liberal forståelse av kristendommen fører til mindre behov for at mennesker skal bli omvendt.

– Det er beklagelig, tenker jeg. Fra et kirkelig syn bør man begynne å få frem den enkeltes uttrykk. Jo mer sekulariserte vi blir, desto større behov er det for at kristne deler sin tro.

LES MER: Hva vil det si å tro på Gud?

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion