Nyheter

Fødte dødt barn – fengsel i 20 år til

Teodora Vasquez opplevde en dødfødsel i niende måned. Domstol i El Salvador nekter å sette henne fri. Onsdag skal ny dom begrunnes.

El Salvador er et strengt ­katolsk land, og har en av verdens ­strengeste abortlover. Loven forbyr alle former for abort, også om svangerskapet er et resultat av voldtekt eller truer morens ­helse, og loven straffer også kvinner som spontanaborterer eller ­rammes av dødfødsler.

Totalforbudet mot abort ­runder 20 år i 2018. 27 kvinner sitter i dag fengslet i El Salvador, melder NTB, dømt for brudd på abortloven.

LES MER: Her tar kvinner abort i det skjulte

Dødfødsel

En av dem er ­Teodora Vasquez.

Hun var gravid i niende ­måned og var på jobb da hun opplevde en dødfødsel i 2007. Hun skal forgjeves ha forsøkt å ringe ­etter ambulanse før hun mistet ­bevisstheten. Hun ble tiltalt og dømt for drap under skjerpede omstendigheter.

Retten mente i 2008 at dødsfallet var framprovosert og at Vasquez kvalte barnet.

Bevis

– Det som plager meg mest er dommernes respektløshet. De tok ikke hensyn til feilene som ble begått under rettssaken hennes, til tross for at det finnes beviser for dem. Er de blinde? Det er utrolig, skriver ­advokaten Victor Hugo Mata på Twitter.

Han forsvarer Teodora­ ­Vasquez som måtte vende tilbake til fengselscellen etter en rettshøring sist uke. Kvinnen, som har sonet ti år av en fengselsdom på 30 år for brudd på abortloven, slippes ikke fri. Dommerne opprettholdt dommen fra 2008, til tross for medisinske bevis som slo fast at Teodora var uskyldig, melder Amnesty.

Skuffet

«Rommet er i ­tårer når dommen blir lest opp. ­Familien er knust. Dette er en fullkommen tragedie, fordi det betyr at Teodora må sone i 20 år til. Dommeren refererer til ‘sunn fornuft’ under ­opplesingen av dommen. Dette er rett og slett å ignorere bevisene som ble lagt frem under rettssaken», ­skriver kommunikasjonsråd­giver Ina Strøm i ­Amnesty Norge på ­organisasjonens hjemmeside. Hun var til stede under retts­høringen.

– Vi er dypt skuffet over domstolen i El Salvador i dag, men vår kamp fortsetter. Vi vil kjempe til Teodora er fri, og de ­urettferdige abortlovene i El Salvador blir forandret, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Anke

Begrunnelsen fra ­dommerne blir kunngjort på ­onsdag. Teodora ­Vasquezs ­advokat opplyser at de vil ­vurdere anke etter å ha lest den skriftlige begrunnelsen.

– Jeg betaler for en forbrytelse jeg ikke har begått, sa Vasquez i rettshøringen.

Egenæs i Amnesty Norge ­lover at organisasjonen vil ­fortsette kampen for å få abortloven ­endret:

– Amnesty International vil fortsette å kjempe for endring i El Salvador. Myndighetene må få en slutt på ­diskrimineringen mot kvinner, og endre det ­brutale lovverket som ­behandler ­graviditetskomplikasjoner som mord.

Helsefare

El Salvadors svært strenge abortlovgivning kan ­illustreres med en sak fra 2013.

En 22 år gammel kvinne ble tvunget til å bære fram et ­foster hvis hjerne var så underutviklet at det helt sikkert ville være dødfødt. Også kvinnens helse sto i fare i denne saken. En pan­amerikansk menneskerettighetsdomstol innvilget kvinnen forløsning ved tidlig keisersnitt. Barnet døde.

LES MER: Hæren i Guatemala nekter kvinner å gå ombord i abortskip

Overgrep

Mange av de som blir gravide i El Salvador, er svært unge. Tenåringer og jenter helt ned til 10 år utgjør 30 prosent av dem som blir gravide i ­landet – ofte som følge av overgrep, ­viser en rapport fra FNs ­befolkningsfond (UNFPA).

FNs høykommissær for menneskerettigheter sa i november at han var forferdet over at kvinner blir straffet for spontanabort og andre nødssituasjoner knyttet til graviditet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter