Nyheter

FN: Trolig krigsforbrytelser på begge sider i Gaza-krigen

Både Israel og palestinske opprørsgrupper begikk trolig krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor sommer, viser en ny FN-rapport.

FNs granskningskommisjon la fram sin rapport mandag. Kommisjonen sier de har samlet betydelige mengder informasjon som viser at begge parter sannsynligvis begikk krigsforbrytelser.

– Omfanget av ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene på Gazastripen var uhørt og vil påvirke også kommende generasjoner, sier amerikanske Mary McGowan Davis, som har ledet granskningskommisjonen.

LES OGSÅ: Israel trekker omstridt video

Ber Israel om informasjon

Rapporten fordømmer den voldsomme ildkraften som ble brukt av israelerne da de gjennomførte mer enn 6.000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater i løpet av den 51 dager lange konflikten. 1.462 sivile ble drept, en tredel av dem barn.

Davis ber Israel frigi detaljer om hvordan landets militære ledere utpekte mål, slik at angrepene kan bli undersøkt av en uavhengig instans.

Samtidig fordømmer granskingskommisjonen de vilkårlige rakettangrepene mot israelske sivile fra opprørere på Gazastripen. Rakettangrepene hadde ifølge rapporten som formål å terrorisere befolkningen.

Palestinske gruppers henrettelser av påståtte israelske kollaboratører blir også fordømt i rapporten.

LES OGSÅ: Israel forsvarer krigen på Gazastripen

Israel: – Ensidig rapport

Israel hevder rapporten gir en ensidig framstilling av konflikten på Gazastripen.

– Det er velkjent at hele prosessen som ledet til denne rapporten, var politisk motivert, heter det i en uttalelse fra det israelske utenriksdepartementet.

Ifølge departementet er oppdragsgiveren for rapporten, FNs menneskerettighetsråd, kjent for å være partisk i sin framstilling av konflikten på Gazastripen. Rapporten anerkjenner for eksempel ikke de grunnleggende forskjellene mellom Israels «moralske handlinger» og terrororganisasjonene som møtte dem, heter det.

– Det israelske militæret handlet i henhold til de høyeste internasjonale standardene, hevder utenriksdepartementet.

Hamas har foreløpig ikke kommentert rapporten.

LES OGSÅ: Avdekker nådeløs Hamas-vold

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter