Nyheter

FN setter inn nordmann

Norske Knut Østby er utnevnt til leder for FNs arbeid i Myanmar. Myndighetene i landet lar FN gjenoppta matprogrammet i delstaten muslimer drives ut fra.

Østby overtar etter kanadiske Renata Lok-Dessallien, som skal tilbake til FN-hovedkvarteret i New York.

Lok-Dessallien er blitt kritisert for sin håndtering av rohingya-krisen i Myanmar. Hun anklages blant annet for å ha holdt tilbake en rapport om FNs arbeid i landet.

Over en halv million rohingya-muslimer har flyktet fra den myanmarske delstaten Rakhine til nabolandet Bangladesh. FN-granskere har slått fast at myanmarske sikkerhetsstyrker 
står bak samordnede og systematiske angrep på minoritetsgruppen.

Erfaren

Knut Østby er en erfaren bistandsarbeider, og har tidligere jobbet for FN i en rekke vanskelige områder. Nå kommer han fra stillingen som stedlig representant for FN på Øst-Timor, en av verdens ferskeste nasjonalstater. Inntil videre er Østby midlertidig landsjef.

Utnevnelsen kommer etter at Myanmar lenge har trenert valget av ny, permanent leder for FNs arbeid i landet, ifølge Reuters.

Feilernæring

Samtidig som FN får ny leder på plass, lar myndighetene i Myanmar FN gjenoppta matprogrammet i delstaten Rakhine, etter en midlertidig stans i forsyningene, opplyser Verdens matvareprogram (WFP).

Avtalen har kommet på plass etter at UNICEF rapporterte at flere barn blant rohingya-flyktningene ankom Bangladesh «nær døden» på grunn av feilernæring.

Stengt

– WFP har fått grønt lys til å gjenoppta matprogrammet i nordlige deler av Rakhine. Vi jobber med myndighetene for å koordinere detaljene, sa Bettina Lüscher, talsperson for organisasjonen. Det er foreløpig ikke kjent når matforsyningen vil komme i gang igjen.

– Siden 25. august har vi måtte stanse behandlingen av 4.000 barn med alvorlig akutt feilernæring i nordlige deler av Rakhine fordi vi ikke har hatt tilgang, sa talsperson for Uniceg, Marixie Mercado.

Angrep

FN anslår at 603.000 mennesker har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden volden blusset opp i august. Militsangrep på Myanmars sikkerhetsstyrker i Rakhine utløste da et stort angrep mot rohingyaene.

Hjelpeorganisasjoner i Myanmar har rutinemessig blitt anklaget av myndighetene for å være partiske overfor rohingyaer, og den nye volden i landet førte til sikkerhetsbekymringer for hjelpearbeiderne i Rakhine.

Sikkerhet

– Alle hjelpeoperasjoner fra Verdens matvareprogram er suspendert som følge av manglende sikkerhet. Dette påvirker 250.000 internt fordrevne og andre sårbare folk, het det i en uttalelse fra WFP da det i begynnelsen av september ble kjent at organisasjonen stanset forsyningene.

Straffer

Fordrivingen av rohingyaer påvirker også Mynanmars forhold til USA. Sist uke trakk USA sin militære støtte ut fra enheter i Myanmar som har vært involvert i voldshandlinger mot rohingyaer.

– Vi ser med stor bekymring på de siste hendelsene i Rakhine-staten, og de voldelige, traumatiske overgrepene rohingyaene og andre grupper har opplevd, sa utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert da.

Ifølge etterforskere fra FN har sikkerhetsstyrkene i Myanmar åpnet ild mot ubevæpnede sivile, inkludert barn, og begått omfattende seksuelle overgrep.

General Min Aung Hlaing, Myanmars mektige forsvarssjef, har konsekvent avvist anklager om at hans styrker har begått noen form for overgrep.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Mer fra: Nyheter