Politikk

Flyktningpolitikk «til å grine av»

Ingen sak har provosert KrFs nye nestleder så sterkt som blåblå bremsing om kvoteflyktninger.

– Det provoserer meg noe så gyselig at jeg ikke kan gå på talerstolen å snakke om dette, for da vil jeg begynne å grine, sier Olaug Bollestad.

I helgen blir rogalendingen valgt som ny 2. nestleder i Kristelig Folkeparti, og i dette intervjuet snakker hun om:

• Den store flyktningkrisen.

• Åpning for Ap-samarbeid.

• Konservative i KrF – og konkurrenten De Kristne.

Det er når Vårt Land spør Bollestad om hvilken blåblå sak – uansett politisk felt – som har provosert henne mest at hun synger ut:

– Nå driver vi altså og diskuterer vi tall opp og i mente: 10.000? 8.000? 5.000? Men tiden går. Det er folk som dør i Syria og i Middelhavet. Vi diskuterer et tall på 10.000, mens Libanon, et land på størrelse med Rogaland, har tatt imot 1,4 millioner nye landsmenn, sier Bollestad.

– Og så diskuterer altså vi – i verdens rikeste land – om vi har plass og hus? Vi snakker her om «komma» sammenlignet med resten av verden, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Hjelpe her for å hjelpe der

Bibel-inspirasjon

Bollestad trekker paralleller til Bibelen, også hvordan Jesus en gang tok ansvar for 5.000 som var sultne. Han sa ikke «gå hjem».

– Når jeg har de kristne verdiene med meg kan jeg si: Gå hjem? Eller være lik han jeg tror på? Jeg velger det siste, sier Bollestad.

Erna Solberg har poengtert at flyktninginnsats virker best i nærmiljøer. Og på Frps landsmøte ble det fra talerstolen sagt «Ikke 10.000, ikke 9.999, ikke to – ikke én».

– Det du sier står jo i sterk kontrast til ord fra Frps møte?

– Ja. Mens det altså handler om å gi rom til noen i nød. Det er til å grine av, svarer en opprørt Bollestad.

– Er denne saken så viktig at den bør gå foran regjering og samarbeid?

– Det aller viktigste for KrF er å påvirke mest mulig. Høyre, KrF og Venstre har flertall uansett, derfor må KrF være i et samarbeid der vi kan gjøre alt vi kan for å påvirke her.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kommunist-far.

Valgkomiteen innstilte henne enstemmig som ny 2. nestleder og Bollestad mener hun nå kan gjøre en forskjell i partiets ledelse.

For Bollestad er ikke vokst inn i KrF fra barnsben. Hun har kommet inn og gått grader: Som lokalpolitiker, ordfører, fylkestopp – alle steder har hun bygget organisasjon.

Hun er oppvokst på Jørpeland, der faren var stålverksarbeider og kommunist. Moren var aktiv i Frelsesarmeen. Kombinasjonen farger henne, både i syn på politikk og organisasjon.

– Vi må bygge og få frem gode politikere, slik at man kjenner igjen et bredt KrF.

Den parolen lød også for fire år siden. Da ble det også jobbet for å få Bollestad inn i partiledelsen. En rekke tunge fylkeslag vestpå ville vrake sittende nestledere og forslo Bollestad for helst å sikre bredde til verdikonservative interesser i partiet.

LES OGSÅ: 30.000 rømmer hjemmefra hver dag

Konservativt alibi

Da var KrF et krangleområde. Det hadde vært uro i partiet om Inger Lise Hansens uttalelser, strategier om ekteskapslov, Israel og fjerning av bekjennelsesplikten.

– Du skulle altså være det konservative alibiet, men er det i dag egentlig noen forskjell på deg og eksempelvis Dagrun Eriksen?

– Jeg vet ikke helt hvorfor inntrykket ble slik, men den gang var vi opptatt av å forene bredden. I Rogaland hadde vi mange konservative, men også folk i den liberale delen av partiet. Poenget var å inkludere.

– Men nå er stridighetene over. Kanskje har det blitt for lite konservativt vestland sentralt i KrF?

– Nei. Jeg tenker sånn: Partiet må ha plass for begge fløyer. Vi må legge en arm rundt folk, slik at alle våger å mene i vårt parti. Jeg er svært opptatt av at KrF må være raust.

De Kristne? Nei Takk

– Apropos raust: Kunne du tenkt deg å fusjonert KrF med De Kristne?

– Nei.

– Er det partiet et problem for KrF?

– De skal få være sitt parti – og vi skal være vårt. Vi har alle felles verdier i de kristne verdiene. Men de har utmeislet sin politikk på sin måte. Det er klokest at vi spiller ulike roller, ellers blir spennet for stort. KrF skal lage politikk både for de som tror på kristendommen, men også bærende politikk for dem som velger noe annet. Som muslimer.

– Er det for få muslimer i KrF?

– Det vil jeg ikke si.

Søndags-utbrudd

Som ny nestleder må Bollestad være parat til å stille opp i TV-debatter og diskutere hele spekteret i politikken. Et tema hun garantert vil møte er søndagsåpent. Og nettopp den saken er den andre hun vil nevne som provoserer henne sterkt:

– Vi har et samfunn der vi snart ikke har tid til å møtes. Vi lar penger rå og nå skal også søndagen ødelegges. Søren, hvordan skal vi klare å integrere hverandre og nye landsmenn om vi ikke har felles tid sammen? Hvordan kan jeg oppdage om naboen sliter, dersom vi ikke har tid til å møtes, spør Bollestad.

– Vi skjærer av den greina vi sitter på. Jeg mener det!

– Da er vel nettopp søndagsåpent en sak der «nok er nok» overfor de blåblå?

– Samarbeidet skal evalueres like grundig som da vi vedtok regjeringssyn. Da forankret vi fra lokallag og oppover. Dette var ikke Knut Arilds prosjekt. Det var hele partiets. Slik må det også være med evalueringen av samarbeidsavtalen, svarer hun.

Åpen for Ap

Det samme gjelder i regjeringsspørsmålet. Det konservative sentralstyremedlemmet Karl Johan Hallaråker skrev nylig i Vårt Land at dagens regjering «graver sin egen grav». KrF bør i første omgang ved lokalvalget samarbeide med Ap.

– Deler du oppfatningen til Hallaråker?

– Vi visste godt at samarbeidsavtalen ikke ville bli problemfri. Som sagt bør KrF gjøre en grundig og inkluderende evaluering. Så må vi tenke: Hvor får vi mest igjen for politikken vår? Da er det ikke utenkelig for meg å tenke: Ja, vi kan godt samarbeide med Ap. Men akkurat nå driver bruden og gjør seg fin for brudgommen.

– Føler du at Ap driver med litt juks?

– De kommer mye etter KrF og gir penger til akkurat det samme. Frieriet må være reelt. KrF leker ikke butikk og leker ikke politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk