Nyheter

Flyktningmyter gir stigma

Diskriminering og myter gjør at mange flyktningbarn ikke kommer ut av ensomheten, sier forsker.

– Mange av dem som kommer som enslige, mindreårige asylsøkere sier at det er vanskelig å få venner i Norge. I tillegg er de atskilte fra familien, noe som kan skape en følelse av ensomhet. Den kan være så altoppslukende at den er vanskelig å bryte selv om folk er snille med deg, sier Brit Oppedal.

LES MER: Han flyktet alene til Norge. Her tok han livet sitt. 

Hun er forsker ved Folkehelseinstituttet og har skrevet rapporten «Enslige mindreårige flyktningers stemmer i tall og tale». Oppedal mener mange flyktningbarns ensomhet har rot i diskriminerende holdninger i befolkningen.

Hun trekker paralleller til hvordan barnevernsbarn ble sett på da hun selv vokste opp.

– På samme måte som barnevernsbarna, bærer flyktningbarn et stigma med seg. Stigmaet handler ikke bare om barna selv, men er knyttet til myter om flyktninger generelt, sier Oppedal.

LES OGSÅ: Slik skal lærere stoppe unge fra å ta livet sitt

Avkrefter myter om snyltebarn

Mange nordmenn tror at barna som kommer alene er utsendt av foreldrene, for at foreldrene skal kunne komme etter, mener forskeren.

– Jeg tror mange tenker at disse barna ikke egentlig trenger å være her og at foreldrene har sendt dem hit for å snylte. Men det er en myte, som har vist seg ikke å stemme. Statistikken fra UDI viser at kun 2 prosent av barna som har kommet de siste årene søker om familiegjenforening, sier Oppedal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter