Nyheter

Flyktninghjelpens arbeid i Iran lammes av USA

Sanksjoner gjør at europeiske banker ikke tør å overføre midler til hjelpearbeid i Iran. Afghanske flyktninger blir hardt rammet.

USAs sanksjoner mot Iran er i ferd med å lamme Flyktninghjelpens arbeid i landet, advarer generalsekretær Jan Egeland.

- Dersom det ikke blir funnet en løsning i løpet av en måned, vil Flyktninghjelpen bli tvunget til å innstille sin virksomhet i Iran, sier Egeland til Vårt Land.

Han peker på at humanitært arbeid blir lammet av politisk motiverte sanksjoner som straffer de aller fattigste.

– I ett år har vi prøvd å finne banker som kan og vil overføre penger fra våre vestlige givere slik at vi kan hjelpe afghanske flyktninger og flomofre i Iran. Vi har ennå ikke funnet en løsning, og nå renner tiden ut, sier han.

Livreddende innsats

– Hvis vi ikke får overført penger i løpet av kort tid, blir vi tvunget til å stanse livreddende hjelp til fattige afghanske flyktninger. De amerikanske sanksjonene gjør at norske, europeiske og andre banker ikke tør å overføre midler europeiske land har bidratt med til hjelpearbeidet i Iran, sier Egeland.

Over 3 millioner afghanere, en av verdens største flyktninggrupper, bor i Iran. Noen har bodd der i flere tiår.

10 millioner mennesker strever også med å komme seg på beina etter store flommer som rammet Iran i mars. Mange er helt avhengige av humanitær hjelp for å få mat, rent vann og husly.

LES MER: Egeland: - Norge må gjøre mer.

Ikke nok mat

– Familier må allerede hoppe over måltider fordi de ikke har råd til nok mat. De selger de få eiendelene de har for å ha råd til å dekke de mest nødvendige behovene. Mange afghanere som jobbet i tekstilindustrien, har nylig mistet jobbene sine, fordi arbeidsplassene måtte stenge som følge av sanksjonene, sier Egeland.

Flyktninghjelpen er den største av de fem internasjonale hjelpeorganisasjonene som utenom FN jobber i Iran. Alle rammes nå av de amerikanske sanksjonene.

– USA og de europeiske land som støtter vårt arbeid, må finne en løsning slik at humanitære organisasjoner kan fortsette hjelpearbeidet. Bankene må bli forsikret om at de kan gjennomføre transaksjoner til humanitært arbeid uten at det vil få rettslige følger. Vi trenger en løsning for å forhindre at millioner av allerede sårbare mennesker får det enda verre, sier Egeland.

LES MER: USA vil ha Norge med i koalisjon i Persiabukta.

DNB bekrefter

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB bekrefter overfor Nettavisen at banken ikke lenger får overført penger til Iran grunnet amerikanske sanksjoner.

– Vi har hatt tett dialog med Flyktninghjelpen over lang tid og har klart å overføre penger en god stund til Iran. Også har det dessverre vist seg vanskelig den siste tiden på grunn av amerikanske sanksjoner, sier han.

DNB har ikke egne filialer i Iran og er derfor avhengig av andre banker for internasjonale transaksjoner. Disse bankene ønsker ikke å overføre penger til Iran.

– Men det er ett unntak i sanksjonsregelverket for nødhjelp. Og vi mener Flyktninghjelpen åpenbart faller inn under dette unntaket. Derfor har vi lenge prøvd med ulike banker for å få overført penger, fordi situasjonen i Iran er så kritisk. Den siste tiden har dette vært vanskelig, sier Westerveld.

Muslimsk lån

På søndag informerte Egeland om at Flyktninghjelpen fikk penger gjennom den muslimske låneordningen hawala. Dette er en privat overføringsmetode som Flyktninghjelpen har livnært seg av siden juli i fjor da de amerikanske sanksjonene vanskeliggjorde overføringer fra norske og europeiske banker.

- Søndagens overføring betyr at vi har et lite vindu til før vi går tomme for penger. Men det er risikofylt og kostbart at vi ikke kan gå via normale banker, sier Egeland i et intervju med Vårt Land.

Kontakt med USA

I desember møtte Jan Egeland med USAs nasjonale sikkerhetspolitiske rådgiver, John Bolton, i Det hvite hus.

- Han sa at USA ikke ønsker å ramme flyktninger eller katastrofeofre, og at dette var noe de skulle se på. Men det har ikke blitt noe bedre siden den gang, sier Egeland.

- Kan noe bli gjort uten at USA rikker på seg?

Bankvesenet er ikke kjent for sitt moralske mot, men snarere for sitt behov for sikkerhet. Hvis ikke det er en uttalt garanti fra vestlige myndigheter om at overføringene er helt i samsvar med sanksjonene, og at Trump ikke vil sulte afghanske barn, så blir det vanskelig.

LES MER: Iran har sterke historiske grunner til å mistro USA.

---

Nødhjelp i Iran

  • De amerikanske sanksjonene mot Iran gjør at europeiske og norske banker ser det som for risikofylt å overføre penger til hjelpeorganisasjoner i Iran.
  • Siden juli i fjor har Flyktninghjelpen derfor vært avhengig av hawala, en penge- og overføringsmetode som har lange tradisjoner i arabiske og muslimske land.
  • Totalt er 10 millioner iranere rammet av flommen i mars. To millioner mennesker trenger nødhjelp.
  • Flyktninghjelpen hjalp 81.850 mennesker i Iran i 2018.
  • En million afghanere med flyktningstatus skal søke om fornyet flyktningstatus i Iran i august. Uten hjelp står de mest sårbare i fare for å gå glipp av det korte tidsvinduet for registrering og dermed miste flyktningstatusen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter