Nyheter

Flyktningforlik kan få rød avhopper

Forhandlingene om flyktninger er i gang. SV vil presse KrF og V, og er ikke med på forlik for enhver pris.

Tirsdag ettermiddag samlet samtlige parlamentariske topper på Stortinget seg til det første egentlige forhandlingsmøtet om en bred, humanitær pakke mot flyktningkrisen.

– Det kommer til å ta litt tid. Og det får ta den tiden det trenger, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre, som var den som først inntok plass foran kameraene etter møtet.

Det egentlige vertskapet – Høyres parlamentariske leder Trond Helleland – mener et bredt kompromiss partiene imellom kan bli et viktig signal.

– Vi vil forsøke å få til noe som kan samle et bredt flertall, sier Høyre-toppen.

LES OGSÅ: Forsommer-drama om Syria-flyktninger

Hoppe av forliket?

Men det spekuleres alt i om noen vil hoppe av et forlik. For partiene spriker, både om finansiering og det som etter hvert er blitt et idealmål: Mottak av 10.000 ekstra kvoteflyktninger over to år.

Ingen av aktørene ville etter møtet gi detaljer om forhandlingene. De skal samles på nytt fredag formiddag.

SV har de siste dagene presset på for å få partier til å vise muskler i spørsmålet om flere Syria-flyktninger.

– Er SV med på noe flyktningforlik for enhver pris?

– Nei. Vi står jo bak målet om 10.000 flyktninger. Det bør jo være det naturlige utfallet i en slik prosess. SV deltar i samtalene for å få til mest mulig, svarer partileder Audun Lysbakken.

LES MER: Slik tar Solberg regi om flyktningkvoter

SV: KrF og V har ansvar

Han sier det nå hviler et tungt ansvar på KrF og Venstre i denne situasjonen.

– Det er opp til oss som ønsker 10.000 om vi bruker dette flertallet, eller ikke. Da må hensynet til flyktningene gå foran hensynet til regjeringen, sier Lysbakken.

– Så SV hopper heller av enn å bli med på et ullent kompromiss?

– Det er ikke sånn at SV blir med på enighet for enhver pris. Vi deltar med mål om å bli enige og å få andre til ikke å løpe fra løftene sine, svarer SV-lederen.

LES OGSÅ: Senker farten om Syria-flyktninger

Blå forsikrer om samvær

Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, ville ikke gå inn på om partiet hans kan komme til å stå utenfor et politisk flyktningkompromiss.

– Nå er utgangspunktet at vi sitter rundt samme bord, sier han.

– Så det kan ikke bli splitt mellom dere to blå partier?

– Det er overhodet ingen kime til splid blant de to blå partier, svarer Nesvik Vårt Land.

Både KrF og Ap betoner viktigheten av å finne en samlende løsning som står seg. Det er fordi løsningen nødvendigvis må inkludere norske kommuner. Og fordi det skal være god forståelse i folket for en slik dugnad.

LES KOMMENTAR: «For viktig sak til å lage politisk spill»

Støre: Mange metoder

Ap-leder Støre møtte flere spørsmål fra pressen om hvordan han vil bruke det flertallet det faktisk er på Stortinget for partiets ønske om 10.000 kvoteflyktninger.

– Det er mange måter å bruke et flertall på. Det å komme frem til bred enighet er en av dem, sa Støre.

KrFs vikarierende parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, ville ikke spå om hvor lang tid forhandlingsprosessen om flyktninger vil ta. Han spøkte med at slike «profetiske evner» har i alle fall ikke han.

– Styrken med et forlik er at vi skal bosette rundt i 428 kommuner – i alle fall mange. Jo bredere enigheten er her, jo tydeligere er oppfordringen til dugnad i saken, sa Syversen etter møtet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Brennende sjeler venter

Han er selv en av politikertoppene som de siste dagene har ymtet om at det kan være praktisk vanskelig å få til noe monnelig mottak av syriske flyktninger alt i 2015. Prosesser tar nemlig tid.

– Det er idealistiske krefter på utsiden av Stortinget – du er ikke redd for å skuffe brennende sjeler som håper på 10.000?

– Vi tar utgangspunkt i vårt landsmøtevedtak om 10.000 over to år. Men alle partier i rommet har ulike utgangspunkt. Så får vi se om den dagen kommer da vi samles om et felles multiplum.

– Hvordan stor er realismen i at SV og Frp står sammen i Vandrehallen om et godt resultat?

– Foreløpig sitter alle partier her. Jeg vil ikke spekulere i om noen melder seg av, svarer Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter