Nyheter

Flyktninger skyver velgere til ytre høyre

I Frankrike vant innvandringskritiske Nasjonal Front helgens regionvalg og ble største parti. I Norge jubler Fremskrittspartiet over ny rekordmåling.

– Vi ser i flere europeiske land økt populisme og større vekt på stengte grenser og nasjonal sikkerhet. Det er en tydelig effekt som forsterkes av den sterke flyktningstrømmen og forrige måneds terrorangrep i Paris, sier sosialantropolog og postdoktor Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo.

Fremmedfrykten blomstrer og populismen truer med å bli den nye normalen i Europa. I blant annet Ungarn, Østerrike, Sveits, Frankrike og Nederland, samt de nordiske landene, opplever ytre høyre markant vekst i valg og på meningsmålinger.

Truer kristne verdier.

Ungarns nasjonalistiske statsminister Viktor Orbán har i høst omtalt muslimske flyktninger som en trussel mot europeisk kultur og kristne verdier. Nylig hevdet han at jihadister har utnyttet flyktningkrisen i Europa til å gjemme seg blant asylsøkere.

LES OGSÅ: Brakvalg for ytterliggående høyreparti i Frankrike

Thorleifsson mener at også mange andre ytterliggående høyrepartier i Europa spiller kynisk på frykten for terror når de vil begrense innvandring og adgang for flyktninger:

– Franske Nasjonal Front sår mistenksomhet og frykt når de peker på at det blant 400.000 flyktninger kan befinne seg en terrorist. Det samme gjør UKIP-leder Nigel Farage i Storbritannia som sier at EU ikke bare har skapt fri bevegelse for mennesker, men også for Kalashnikov-geværer.

Nasjonal Front størst.

I helgen fikk Nasjonal Front en oppslutning på 28 prosent i første runde i det franske regionvalget, tre uker etter terrorangrepet i Paris med 130 drepte. Partileder Marine Le Pen jubler over et «fantastisk resultat», som dessuten gir henne et gunstig springbrett i kampen for å bli landets neste president i 2017.

LES OGSÅ: Islamister i Mali misliker franske soldater i landet

Etter at innvandringskritiske Sveitsisk folkeparti (SVP) fikk rekordhøye 29,5 prosent ved valget i oktober, sa partileder Toni Brunner at «vi må gjøre Europa mindre attraktivt og sende et signal om at vi ikke kan tilby asyl, selv ikke til dem som flykter fra krig.»

Eierskap til innvandring.

Cathrine Thorleifsson ser en tydelig sammenheng mellom flyktningtilstrømningen, terrortrusselen og suksessen til europeiske høyreradikale partier.

– Disse partiene har over tid skaffet seg eierskap til innvandringstematikken. Gjennom langvarig kamp for restriktiv innvandringspolitikk har de skaffet seg høy troverdighet i store velgergrupper i disse spørsmålene, sier Thorleifsson.

Hun mener det er avgjørende at EU finner samlende grep for å motvirke ytterliggående nasjonalisme der hver nasjonalstat skal kunne stenge sine grenser.

– EUs manglende evne til å skape en rettferdig byrdefordeling i en av de verste humanitære krisene etter 2. verdenskrig har bidratt til framgangen for de høyreradikale partiene.

Etterlyser politisk lederskap.

Leder Erik Oddvar Eriksen ved Arena senter for Europaforskning sier at omfanget av problemene avhenger av hvordan politiske ledere håndterer krisen.

– Så langt har den ekstreme høyresiden vært mest effektiv i retorikken. Europeiske ledere må vise større lederskap og svare troverdig og ansvarlig på utfordringene.

Følg Vårt Land på Twitter og Facebook

Han mener at Angela Merkel feilet under eurokrisen, men har vist moralsk lederskap under flyktningkrisen, med uttalelser som denne: «Hvis vi nå også skal unnskylde oss for å vise et vennlig ansikt overfor dem som trenger vår hjelp, da er dette ikke lenger mitt land».

– Det liberale, europeiske demokratiet står ikke for fall, slik enkelte pessimister spår. Land som Spania, Portugal, Irland, Hellas og delvis Italia har gjennomlevd en økonomisk krise i sju-åtte år nå, uten at høyreradikale partier har hatt stor framgang. Europa har en historisk lærdom som sitter i ryggmargen, sier professor Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter