Nyheter

Flyktninger ikke garantert psykisk hjelp

Det er helt opp til kommunene hvilken hjelp de vil gi flyktninger til å takle angst og selvmordstanker.

Når kommunene skal avgjøre hvilken helsehjelp de skal gi flyktninger, har de i hovedsak ett dokument å forholde seg til er Helsedirektoratets Veileder for helsetjenestetilbud til asylsøkere og flyktninger. Veilederen gir generelle råd, men stiller ingen krav.

Det betyr at også tilbudet til flyktningene om hjelp til å takle angst, depresjon eller selvmordstanker helt og holdent er opp til kommunene.

LES MER: Abraham fikk opphold i Norge – så tok han sitt eget liv

Bekymret for rutinesvikt

Lørdag skrev Vårt Land om 19 år gamle Abraham Mebrathom, som tok livet sitt på Hamar, etter tre år på flukt og etter å ha fått opphold i Norge. I gårsdagens Vårt Land fortalte også forskere og psykologer at mange asylsøkere og flyktninger står i lignende situasjoner: En høy andel har hatt tanker om å ta sitt eget liv. Enda flere sliter med angst, depresjon og posttraumatisk stressyndrom.

Forskerne bekymrer seg for at rutinene svikter i oppfølgingen av flyktninger. I tillegg mener de å se store variasjoner mellom kommunene i deres psykiske helsetilbud.

LES MER: Vil ha forebygging inn på mottakene

Forskjeller i mellom kommunene

Avdelingsdirektør for minoritetshelse og rehabilitering i Helsedirektoratet, Bente Moe, bekrefter at dette kan være tilfelle:

– Når det gjelder oppfølging av psykisk helse til flyktninger er det klart at det er forskjeller. Fordi det er forskjell på hvilke ressurser og kompetanse det finnes i de ulike kommunene, sier Moe.

Hun sier direktoratet derfor jobber for å heve den generelle kompetansen på psykisk helse i kommunene, blant annet i samarbeid med Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet.

LES MER: Flyktning tok livet av seg – kommunen gir ikke innsyn til media

Mener kommunene følger veilederen

Vet du om kommunene følger direktoratets veileder?

– Veldig mange kommuner gjør det. Vi gjorde en enkel kartlegging etter Årdal-ulykken, der vi spurte om kommunene bruker veilederen, og fikk positive svar på det, svarer Moe.

Hun sier at direktoratet også har oppdatert veilederen i høst, etter at antallet flyktninger som kom til Norge tiltok. I oppdateringen har de blant annet presisert tydeligere enn før at det er viktig at kommunene følger opp psykiske problemer. Direktoratet er også i ferd med å lage et digitalt opplæringsprogram, for at ansatte i kommunen skal bli bedre rustet til å følge opp psykisk helse hos flyktninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter