Mongolia-misjonær: – Fly blir ­innstilt fordi man ikke ser gjennom røyken

– Fly blir ­innstilt fordi man ikke ser gjennom røyken

NLM-misjonær Jan Ingve Bernssen ­merker forurensingen i Mongolia på kroppen.

Jan Ingve Bernssen er leder for Norsk Luthersk ­Misjonssamband (NLM) sitt arbeid i Mongolia, og er svært godt kjent med forurensingen i Ulan Bator.

LES REPORTASJEN: Denne røyken dreper 4.000 mennesker hvert år

Lukter svidd

– Etter en liten stund i Mongolia lukter alle klær svidd på grunn av den konstante kullrøyken, skriver han til Vårt Land i en e-post.

Av og til er forurensingen så ille at fly blir innstilt fordi det ikke er mulig å se landingsstripene gjennom røyken, forteller han.

To-tre ganger i uken kjører han ut av byen, blant ­annet for å komme seg ut i frisk luft.

– Det skjer ikke ofte, men jeg har vært med på at sikten har vært så dårlig som 40-50 meter og at det er vanskelig å se bilene i trafikken dersom de ikke bruker lys på høylys dag.

LES MER: Tidligere misjonærer føler seg trakassert.

Arbeider i vest

Forurensingen er klart verst i Ulan Bator, forteller han. Og NLMs arbeid har i de siste årene vært fokusert i Vest-Mongolia. Dit ble de invitert av mongolske myndigheter for å drive prosjektarbeid.

– Vi ønsker å fokusere på de mest utsette gruppene i samfunnet. Her har vi landet på at det for øyeblikket er barn med funksjonshemminger.

– Har dere noe arbeid som er rettet direkte mot forurensingen?

– Akkurat nå har vi ikke noen prosjekt rettet inn mot forurensingsproblemet, siden hovedfokuset vårt er i Vest-Mongolia og ikke i Ulan Bator. Arbeidet vårt blir derfor ikke direkte påvirket av forurensingen, sier Jan Ingve Bernssen.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima