Kirke

Flertall for å skille stat og kirke i Danmark

Over halvparten av danskene vil skille stat og kirke, viser undersøkelse. Samtidig fortsetter medlemstallet i den danske folkekirken å synke.

– Vi så at det kom mange kvinner i kirken, og de fleste var gamle, sa sokneprest i Handrup kirke på Fyn i Danmark, Mikkel Holmegaard Larsen, til Vårt Land i fjor sommer.

Hans løsning for å trekke et yngre, mannlig publikum til kirken var «øl-gudstjeneste» – en gudstjeneste kun for menn og med ølsmaking i etterkant. Resultatet var at 80 kirkefremmede menn gjestet kirken, ifølge Kristelig Dagblad.

LES OGSÅ: I snart 100 år har politiske partier styrt Svenska kyrkan

Dystert for dansk folkekirke

Til liten nytte på landsbasis, skal vi tro ny statistikk:

• En ny undersøkelse gjort for Dansk Radio (DR) viser at det nå er flertall blant danskene for å skille stat og kirke.

• Medlemstallet i den danske folkekirken synker «markant», ifølge nye tall fra Dansk Statistik. Det melder DR. Andelen folkekirkemedlemmer er lavest blant folk i 30-årene.

LES OGSÅ: En av disse kan bli ny kirketopp

Flertall vil skille

55 prosent av danskene ønsker at stat og kirke skal skille lag, viser undersøkelsen Epinion har gjort for DR.

Ikke nok med dét: Bare 16 prosent sier seg «uenig» eller «helt uenig» i påstanden «jeg mener at stat og kirke bør skilles».

22 prosent svarer «verken enig eller uenig» mens 7 prosent er usikre.

Religionssosiolog Brian Arly Jacobsen ved Københavns Universitet sier til DR at undersøkelsen gjenspeiler en utvikling som har pågått over tid i den danske befolkningen.

I dag fastslår grunnloven at staten skal betale penger til den danske folkekirken.

LES OGSÅ: – Kirken er i ferd med å miste folk flest

Kultur og tradisjon

– Folk flest tenker ikke at de kan gå i kirken på søndager, for det er den eneste fridagen ­deres, sa sokneprest Holmegaard Larsen på Fyn til Vårt Land i fjor sommer.

Han hadde ikke bare arrangert øl-gudstjeneste, men ved flere anledninger invitert grupper som normalt ikke ville tatt turen til kirken.

Mange dansker har ikke et forhold til folkekirken, bekrefter lektor Sune Lærgaard overfor DR. Han har forsket på forholdet mellom politikk og religion.

– Man sender ikke kirken mange tanker i løpet av hverdagen. Flertallet av danskene har en kulturell og tradisjonell tilknytning til kirken, men den betyr ikke noe for dem som sådan, sier han til DR.

1.095 svarte på undersøkelsen og tallene har en feilmargin på rundt tre prosent. Det er Epinion som har gjort undersøkelsen for DR.

LES OGSÅ: Rosemarie Köhn ble ikke påtvunget kirken av staten – hun ble kjempet fram innenfra

Færre medlemmer

Samtidig viser nye tall fra Danmarks Statistik at stadig færre dansker er medlem av folkekirken. DR omtaler medlemsfallet de siste ti årene som «markant»:

• 1. januar 2006 var 83 prosent av befolkningen medlem.

• 1. januar 2016 var tallet falt til 76,9 prosent.

– Tar man danskene med innvandrerbakgrunn ut av regnestykket, ser man stadig et reelt fall, sier religionssosiolog Peter Lüchau til DR.

Dermed kan ikke fallet bortforklares med innvandring og økt religiøst mangfold.

– Man kan med rette si at flere dør ut av folkekirken enn det blir født inn i den, sier Lüchau.

Blant dansker som dør i dag ligger andelen folkekirkemedlemmer på 90 prosent. Andelen nyfødte som døpes inn i kirken ligger derimot på cirka 64 prosent.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Færrest unge går i kirken

Det er blant dansker i begynnelsen av 30-årene andelen medlemmer er lavest.

Leder ved Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet, Marie Vejrup Nielsen trekker fram generasjonsforskjeller som hovedårsak til medlemsfallet.

– Jo yngre folk er, desto mindre lojale er de overfor tradisjoner, sier Vejrup Nielsen, som understreker at det vanskelig lar seg gjøre å gi en entydig forklaring på hvorfor det ser slik ut blant de unge.

Du kan lese mer om årsakene til medlemsfallet i DRs artikkel.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke